Απασχόλησαν πάλι έργα ΑΠΕ το δημοτικό συμβούλιο- Αρνητική γνωμοδότηση για υδροηλεκτρικά σε Ζέρβα-Χουνόρεμα

simvoulio2

Και στην σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για έργα ΑΠΕ σε κοινότητές του, καθότι συζητήθηκαν οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δυο μικρών υδροηλεκτρικών έργων στο ρέμα του Ζέρβα στη Δημοτική Ενότητα Παναιτωλικού και του Χουνορέματος στην Δ.Ε. Παρακαμπυλίων.
Ο Γ.Γ. του δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης τόνισε πως έχουν αν ρίξει κάποιος ματιά στους χάρτες της ΡΑΕ, θα διαπιστώσει ότι θα έρχονται συνεχώς τέτοια θέματα.
«Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει. Εισήγηση μας είναι να είμαστε αρνητικοί. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι για την ιστορία με τις ΑΠΕ θα πρέπει να υπάρξει εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Δεν υπάρχει. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Έχει αξία να πούμε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον χωρίς σχεδιασμό. Εκφράζω πολύ μεγάλη επιφύλαξη για τα υδρονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται. Εάν είναι αληθή. Ακόμα και για την περίπτωση του Αχελώου υπάρχει επιφύλαξη», ανέφερε.
Από μεριάς του ο Τίμος Παπανικολάου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης άσκησε σφοδρή κριτική κατά πάντων, αναφέροντας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πει όχι. Όλοι θα πούμε όχι και τα έργα θα γίνουν. Θα πάρετε την ευθύνη ως πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου ότι δεν θα γίνουν; Εμείς όχι θα ψηφίσουμε και θα το στηρίξουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα είμαστε μόνοι».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανούλας, κ. Ασημάκης τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση. «Υπάρχει φυσικό περιβάλλον, θα στηρίξουμε το όχι μας μέχρι τέλους», σχολίασε.
Ο αναναπληρωτής δημάρχου Βασίλης Φωτάκης από μεριάς του τόνισε είπε πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι διαμορφωμένο και ότι στους ΟΤΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλην της έκφρασης γνώμης.
«Ο μόνος ισχυρός τρόπος για εμάς είναι σε συνεργασία με τις κοινότητες να απαιτήσουμε και να σταθούμε σε ένα αρραγές μέτωπο. Καμία συζήτηση από εκεί και πέρα. Πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και θα μας πουν ότι θα ικανοποιήσουμε όσα έχουν γίνει και από εδώ και πέρα δεν θα γίνει κάτι. Η νομική υποστήριξη αν χρειαστεί, είναι επιβεβλημένη. Πρέπει να είμαστε αρωγοί. Να ανοίξει μία ενεργειακή κουβέντα. Πρέπει να βρεθεί μέση λύση», τα λόγια του.
Τέλος, τοποθετήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Καλαντζής που τόνισε πως πρόκειται για σοβαρό θέμα, εκφράζοντας γενικότερα προβληματισμούς γα την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία:
«Θέλουν να πάρουν οτιδήποτε έχει περισσέψει από μία Αιτωλοακαρνανία που αδυνατεί να αντιδράσει γιατί δεν μπορεί να παράγει. Αν είχαμε δικό μας προϊόν που στηριζόταν οικονομικά δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια. Σε μερικά χρόνια που όλα αυτά θα τελειώσουν, όπως γίνεται ήδη στην Ευρώπη, π.χ. Ιταλία, τι θα γίνει; Μπορεί να υπάρξει μέλλον σε όλα αυτά αλλά να είναι και η ταφόπλακα της Αιτωλοακαρνανίας. Θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία», ανέφερε.

zenith


googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith