Αντεπίθεση στη ΔΕΘ από την κυβέρνηση, μετά τις «μάχες» στη Βουλή για τις υποκλοπές
Στη δεύτερη φάση, εκείνη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και της απόφασης για τη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, περνάει η υπόθεση των υποκλοπών, με τον πολιτικό χρόνο μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να πυκνώνει και να γίνεται ιδιαίτερα πιεστικός για την κυβέρνηση.
Μετά τη σύγκρουση κορυφής την Παρασκευή στη Βουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν μεν από κοινού στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί η περίοδος που θα μπει στο «μικροσκόπιό» της. Από την κυβέρνηση διαμηνύεται η υπό εξέταση περίοδος να φτάνει μέχρι και το 2012, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναινούσε με τη χρονική διεύρυνση, αλλά αν αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση να το κάνει με ξεχωριστή Εξεταστική, και η Επιτροπή που θα ερευνήσει τις καταγγελίες που αφορούν στις υποκλοπές των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να είναι αυτοτελής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή, όπως συνέβη στην υπόθεση των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο δίκτυο της Vodafone.
Μητσοτάκης: Δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να ζητάτε εκλογές
Εν μέσω πολιτικής πόλωσης και συνεχούς σφυροκοπήματος από την αντιπολίτευση, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το προσεχές διάστημα, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε για μία ακόμη φορά να διαψεύσει με ανάρτησή του στο Twitter αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτού του δύσκολου χειμώνα. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και τότε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου και στη Βουλή, στρέφοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που ζητούν ανάληψη ευθύνης από τον κ. Μητσοτάκη, παραίτηση και άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να αναλογιστεί τι θα σήμαινε αυτό για την πορεία της χώρας η οποία μετά από 12 χρόνια βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να ζητά εκλογές, κάνοντας το χατίρι εκείνων που δημόσια δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην κυβέρνηση.
«Υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις»
«Γνωρίζω καλά, ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης -και τις γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος- που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε κατηγορηματικά ότι θα αναλάβει το κόστος να οδηγήσει την χώρα σε σταθερό λιμάνι.
«Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αλλαγή ατζέντας στη ΔΕΘ: Έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ενώπιον των δύσκολων πολιτικά εβδομάδων που βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν διεύρυνση της πολιτικής ατζέντας με την προετοιμασία για τις εξαγγελίες και τα πολιτικά μηνύματα της 86ης ΔΕΘ.
Κοινή είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι παρά τις εντυπώσεις -και τη συνακόλουθη ζημία- που προκαλεί για την εικόνα της κυβέρνησης η υπόθεση των υποκλοπών, το βασικός αντικείμενο προβληματισμού της κοινής γνώμης παραμένει το πώς θα βγάλει την καθημερινότητα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης τους χειμερινούς μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή και τις αποφάσεις για την Εξεταστική, το Μαξίμου θα προσπαθήσει να περάσει σε νέα φάση. Στόχος να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, με πειστικά μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους εν όψει του οικονομικά δύσκολου χειμώνα.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι την τελική απόφαση του εκλογικού σώματος καθορίζουν τα «πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», γεγονός που αποτυπώνεται, όπως υποστηρίζουν, και στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί διατηρεί την πρωτιά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, έχοντας εν τω μεταξύ μεσολαβήσει εννέα μήνες τους οποίους τα λαϊκά στρώματα θα περάσουν διά «πυρός και σιδήρου».
Το μείγμα των εξαγγελιών
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα στοχεύσει, μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να ανακόψει φυγόκεντρες τάσεις στη μετριοπαθή, και κεντρώα δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ.
Το μίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη νέα δέσμη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών θα περιλαμβάνει και την επόμενη φάση υλοποίησης της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, για μείωση φόρων και εισφορών καθώς επίσης τις κεντρικές προτεραιότητες για τη νέα τετραετία όπως το πρόγραμμα φθηνής στέγασης για τους νέους.
Το κοινωνικό πακέτο που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες:
Fuel Pass 3
Επίδομα θέρμανσης
Επιταγή ενίσχυσης
Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες
Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
Αύξηση των συντάξεων
Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
Ρυθμίσεις για χρέη
Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
Τα νέα μέτρα ενδεχομένως να αγγίξουν 2,5 δισ. ευρώ
Σε όλα αυτά, άγνωστος, πλην καθοριστικός, παράγοντας παραμένουν οι τελικές διαστάσεις που θα λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις με αιχμή, μέχρι στιγμής, το θέμα των «επισυνδέσεων», που φέρει τη δυναμική να δημιουργήσει ευρύτερες αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, απρόβλεπτες μέχρι πρότινος συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ως απάντηση η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη της χώρας για οικονομική και πολιτική σταθερότητα και εντείνει την επιχειρηματολογία της για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας.
cnn.gr