Ανοιχτή επιστολή Μάριου Σαλμά αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου
Ανοιχτή επιστολή του καθηγητή Μάριου Σαλμά αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου
Η αλήθεια για την ΜΕΘ Του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.
Αφού ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και να έχουμε μία δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και σεβασμό στο αγαθό της ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ δημόσια για την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου η λειτουργία της οποίας έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους κατοίκους της περιοχής μας.
Οι αφορμές για την ακόλουθη τοποθέτηση μου είναι δύο. Πρώτον οι τρομακτικές και μη αποδεκτές συνέπειες της παύσης της λειτουργίας της μονάδας με την εντελώς λανθασμένη απόφαση του διοικητή κύριου Σερασκέρη στον οποίο δυστυχώς χωρίς να έχει καμία εμπειρία στην διοίκηση νοσοκομείων του ανετέθη αυτή η κρίσιμη αποστολή. Ως συνέπεια της παύσης λειτουργίας ήταν να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονταν κρεβάτι στην ΜΕΘ και έμειναν δεκάδες ώρες σε θάλαμο ενώ χρειάζονταν να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η δεύτερη αφορμή είναι η προσπάθεια κάποιον συναδέλφων πολιτικών να εκμεταλλευτούν ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκαν να επιλυθεί θέλοντας να τονίσω ότι οι θάνατοι και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας με ευθύνη της πολιτείας δεν προσφέρονται για ψηφοθηρία.
Ιστορικά λοιπόν σύντομα να θυμίσω ότι η σύσταση και λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2009 όταν ήμουν υφυπουργός υγείας και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσα με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο να προκηρυχθούν πέντε θέσεις ιατρών ΕΣΥ με ειδίκευση στην εντατικολογία, να βρεθούν οι υποψήφιοι, να προχωρήσουν γρήγορα οι θέσεις όλες μαζί, να αποφευχθούν, να επιλυθούν οι ενστάσεις και να ολοκληρωθεί ο διορισμός τους.
Έπρεπε να βρεθεί και ένας έμπειρος διευθυντής που θα αναλάμβανε την οργάνωση και λειτουργία της μονάδας και αυτό έγινε στο πρόσωπο του κύριου Κώστα Γκιάφη ο οποίος άφησε την διεύθυνση της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άρτας και ήρθε στο Αγρίνιο να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα παρότι η οικογένειά του ζούσε στην Άρτα.
Παράλληλα 17 νοσηλευτές μετακινήθηκαν προκειμένου να εκπαιδευτούν και εξειδικευτούν στη μονάδα του νοσοκομείου Πύργου ενώ παράλληλα προετοιμάσαμε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Τα πρώτα χρόνια με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών που υπηρέτησαν στη μονάδα σώθηκαν δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και βρήκαν αμέσως υπεύθυνη νοσηλεία πολλοί πολυτραυματίες και όχι μόνο που χρειάστηκαν μονάδα χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να χρειάζεται να ξεσπιτωθούν οικογένειες σε άλλες πόλεις προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας.
Να ξεκαθαρίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η μονάδα Αγρινίου επιτέλεσε σπουδαίο έργο διαχρονικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά καιρούς οι ερασιτεχνικές διοικήσεις του νοσοκομείου δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις ισορροπίες στο προσωπικό της ΜΕΘ με αποτέλεσμα οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν την λειτουργία της μονάδας.
Την περίοδο του COVID 19 ελήφθη μία ιατρικά λανθασμένη απόφαση από την τότε διοίκηση να μετατραπεί η μονάδα σε ΜΕΘ COVID19 χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν. Πήρα πρωτοβουλία σε γνώση του τότε υπουργού υγείας κυρίου Κικίλια και κατά την επίσκεψή μου στον διοικητή του νοσοκομείου ζήτησα την παραίτηση του και άμεσα ζητήθηκε η απομάκρυνσή του από τον τότε υπουργό.
Να θυμίσω ότι μετά την απομάκρυνση του, το απόγευμα οι συνάδελφοι βουλευτές ζητούσαν κι αυτοί εκ των υστέρων να απομακρυνθεί. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η ΜΕΘ έγινε έρευνα και ελήφθησαν μέτρα ώστε να επανεκπαιδευτεί το προσωπικό και στο μέλλον να επαναλειτουργήσει η μονάδα με επιστημονικά σωστό πρωτόκολλο όπως και έγινε με πολύ καλά αποτελέσματα έως πριν λίγο καιρό οπότε και ο άπειρος νυν διοικητής του νοσοκομείου κύριος Σερασκέρης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της ΜΕΘ αφού δεν μπόρεσε έγκαιρα να επιλύσει τα θέματα που προέκυπταν.
Έκτοτε έδειξα προσωπικό ενδιαφέρον να προκηρυχθεί η θέση Διευθυντή στη ΜΕΘ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδήγησε στην κατάληψη της θέσης από μία εξαιρετική επιστήμονα με μεγάλη εμπειρία σε μονάδα αφού εργάζεται ήδη σε μεγάλο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη την κυρία Εύα Μιχαηλίδου και η οποία προς τιμήν της είδε ως πρόκληση την σωστή επαναλειτουργία της μονάδας στο Αγρίνιο.
Φρόντισα να επισπευστεί ο διορισμός της και να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ. Επίσης φρόντισα για την άμεση επικοινωνία της με τον διοικητή της έκτης ΥΠΕ τον κύριο Καρβέλη ώστε να προετοιμαστεί η ασφαλής λειτουργία της μονάδας με όλα τα πρωτόκολλα που η ελληνική εταιρεία εντατικολόγων θέτει και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νέα φαινόμενα δυσλειτουργίας.
Με επιστολή της προς εμένα η κυρία Μιχαηλίδου αισθάνθηκε την ανάγκη να με ευχαριστήσει για την αυτονόητη υποχρέωση μου να υπηρετήσω το κοινό καλό και να συμβάλλω αθόρυβα όπως έκανα πάντα στην σωστή επαναλειτουργία της ΜΕΘ.
Με την άδεια της δημοσιοποιώ την επιστολή της για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης του νομού ποιός ασχολείται ουσιαστικά, διαχρονικά και με σοβαρότητα για τα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία του νομού μας και ποιοί υποτιμούν τη νοημοσύνη τους όταν θέλουν να ταυτίζονται με θετικές αποφάσεις τις οποίες όμως ουδέποτε επηρέασαν.
Δεν θα άφηνα αυτήν την μομφή εάν αυτό δεν είχε επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν τις οποίες είμαι έτοιμος να παραθέσω. Τα κρεβάτια της ΜΕΘ που ίδρυσα ήταν 12 αλλά πρόσφατα πάλι με λάθος απόφαση αφαιρέθηκαν τα μισά για μονάδα εμφραγμάτων και έτσι έμειναν έξι αλλά προκειμένου και αυτά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές όπως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρει στην επιστολή της προς εμένα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον οκτώ κρεβάτια και να βοηθήσουμε όλοι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό.
Κλείνω αυτή την επιστολή μου προς τους πολίτες του νομού εκφράζοντας την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και το προσωπικό διαχρονικά της ΜΕΘ Αγρινίου για ότι έκαναν πέρα από εφημερίες πέρα από ωράριο (θυμάμαι τον Κώστα από Αθήνα να κοιμάται εκεί χωρίς να εφημερεύει για πάνω από 15 μέρες συνεχόμενες) και χωρίς να αμείβονται για την ψυχή και το μέρος της ζωής τους που κατέθεσαν στο καθήκον τους.
Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου.
Με εκτίμηση,
Μάριος Σαλμάς
Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου.
30/12/2022
Αξιότιμε κ. Σαλμά,
Με τη παρούσα επιστολή θέλω να σας ευχαριστήσω για την εως τώρα υποστήριξη σας όσον αφορά
την επίσπευση της διαδικασίας έλευσης μου στη ΜΕΘ Αγρινίου και της αποτελεσματικής διασύνδεσης
μου με τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσω να πετύχω όσο το δυνατόν πιο ταχεία, άμεση και
αποτελεσματική λειτουργία της ΜΕΘ.
Συγχρόνως θέλω να σας επιστήσω τη προσοχή σε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν.
Προ μηνών και έχοντας ήδη κριθεί βάσει προσόντων για τη θέση της Διευθύντριας άρχισα να
ανησυχώ για τη τύχη της ΜΕΘ ανακαλύπτοντας οτι κατα τη διαδικασία κρίσης των προσόντων
Διευθυντού ΜΕΘ οι 12 κλίνες που υπάρχουν απο τον οργανισμό του νοσοκομείου έχουν γίνει 6 & οι
ιατροί απο 4 απέμειναν 2 όπως και οτι η ΜΕΘ έπαυσε να λειτουργεί. Συγχρόνως παρότι είχε
προκυρηχθεί ως άμεση προτεραιότητα η θέση του Διευθυντού ΜΕΘ αντιλήφθηκα μια καθυστέρηση στην
όλη διαδικασία. Σε εκείνη τη φάση κινητοποιήθηκα, απευθύνθηκα προς την 6η ΥΠΕ, το Υπουργείο
Υγείας και σε όσες Τοπικές Πολιτικές Αρχές, όλων των Κομμάτων, μπόρεσα να έρθω σε επικοινωνία.
Θεωρώ οτι η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απο κομματικές, πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες, έτσι
έπραξα αναλόγως.
Απο κάποιους υπήρξε όντως ενδιαφερόν ,βεβαιώνοντας με οτι στη καλύτερη των περιπτώσεων θα
αναλάμβανα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη και απο άλλους ερωτήθηκα αν έχω επίγνωση που πάω να
μπλέξω.
Απο τη πλευρά σας διατηρώντας τακτική επικοινωνία μου δηλώσατε οτι θα πιέσετε όσο μπορείτε να
βγεί το ΦΕΚ εως μέσα Δεκέμβρη όπως και έγινε. Μόλις προ 3 ημερών έλαβα επίσημα την αλληλογραφία
και πρόκειται να αναλάβω απο 02/01/2023.
Είμαι στο Αγρίνιο αρκετό καιρό, προσπαθώ να περιφρουρήσω και να διεκδικήσω πράγματα για την
εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ, βρίσκω εμπόδια, διατυμπανίζω όπου και όπως μπορώ τι χρειάζεται για να
λειτουργήσουμε με ασφάλεια, τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αποτελεσματικής ΜΕΘ, θέματα που έχουμε
συζητήσει κατά καιρούς, στα οποία έχετε δείξει αμέριστο ενδιαφέρον.
Προς διευκόλυνση σας και να μη μακρυγορώ άλλο, σας αποστέλλω κριτήρια συγχωνεύσεων και
μέτρα ελάχιστων προδιαγραφών σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Υγείας και σας παρακαλώ στηριζόμενη
στην εως τώρα υποστήριξη σας, να επιληφθείτε απο το Δημόσιο Βήμα που κατέχετε για να μπορέσει να
λειτουργήσει και να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί αποτελεσματικά η ΜΕΘ Αγρινίου .
Τα 4 κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι τα παρακάτω και εν
συντομία αναφέρω τι ισχύει για τη ΜΕΘ Αγρινίου:
1. Χαμηλή πληρότητα: Υπάρχουν απο τον οργανισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου 12 κλίνες μικτής
ΜΕΘ. Έχουν απομείνει 6.
2. Μικρή απόσταση απο μεγάλα αστικά κέντρα: Η ΜΕΘ Αγρινίου βρίσκεται στη μέση απόσταση
Ιωάννινων, Πάτρας και Αθήνας και θα μπορούσε να έχει κύριο και ουσιαστικό ρόλο ως προς το
υγειονομικό συμφέρον των πολιτών και άρα επουδενί δε πρέπει να ισχύσει στη περίπτωση μας το άνωθεν
κριτήριο.
3. Στελέχωση: Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των
νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν σύμφωνα
με ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση ξεκινάμε με 3 Ιατρούς της ΜΕΘ και τη
μετακίνηση ενός συναδέλφου απο τη Παθολογική κλινική να μας υποστηρίξει. Υπάρχει ενδιαφέρον
ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να συμπεριληφθεί στη δύναμη της ΜΕΘ. Zήτησα απο τη Διοίκηση του
Νοσοκομείου να προκυρηχθούν θέσεις επιμελητών Β.
4. Δείκτες αποτελεσματικότητας: Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των
νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης. Ευελπιστώ και θα προσπαθήσω να
δημιουργήσουμε ως προσωπικό μια οργανωμένη και αποτελεσματική ΜΕΘ αλλά χρειαζόμαστε
ανθρώπινο δυναμικό και χώρο.
Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας των ΜΕΘ: Ο αριθμός των κλινών της
πολυδύναμης ΜΕΘ ενός νοσοκομείου πρέπει κατ ελάχιστον να αντιστοιχεί στο 10% των οργανικών
κλινών του ιδρύματος. Οι κλίνες αυτές ανάλογα με τον αριθμό τους και την χωροταξία του νοσοκομείου
μπορούν να είναι κατανεμημένες σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Από οικονομικής και λειτουργικής
άποψης αλλά και από την άποψη της εμπειρίας του προσωπικού, οι ΜΕΘ δε θα πρέπει να διαθέτουν
λιγότερες από 8 κλίνες. Υπενθυμίζω οτι είχαμε 12 και η δικαιολογία οτι ποτέ δεν ήταν όλες εν λειτουργία
δε σημαίνει οτι δε γίνεται και δε πρέπει να προστεθεί προσωπικό και υλικό για να προσφέρουμε στο
έπακρο τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας τονίσω οτι στη φάση ενός νέου ξεκινήματος, μιας νέας αρχής σε ένα
νομό με πάνω από 200.000 κατοίκους, ελπίζουμε στην υποστήριξη σας και πιστεύουμε να μπορέσουμε
να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τις κατευθυντήριες οδηγίες, για να γίνει
και η δική μας ΜΕΘ “διεθνών προδιαγραφών” και να προσφέρει φροντίδα στους πολίτες του νομού και
όχι μόνο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε εσάς και την οικογένεια σας!
Με εκτίμηση,
Ευαγγελία Μιχαηλίδου
Μέλλουσα Διευθύντρια ΜΕΘ Αγρινίου