Αμβρακικός: Τα δελφίνια του μεγαλύτερου υδροβιότοπου των Βαλκανίων χορεύουν δίπλα στις βάρκες

delfini ambrakikos

Ο Αμβρακικός Κόλπος θεωρείται ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος στα Βαλκάνια και ένας από τους σημαντικότερους της Μεσογείου. Εδώ φιλοξενούνται 296 είδη πουλιών, χελώνων και μεταξύ άλλων τα διάσημα και πανέμορφα θηλαστικά, τα δελφίνια του Αμβρακικού.

Τα υπέροχα αυτά πλάσματα αποτελούν φυσικά προστατευόμενο είδος και ο αριθμός τους στη «λίμνη» του Αμβρακικού, υπολογίζεται στα 150 άτομα. Ανήκουν στην κατηγορία των ρινοδέλφινων και το μέγεθός τους φτάνει ακόμα και τα 4 μέτρα, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 270 εως 350 κιλά.

Η βάρκα κάνει κύκλους και προσπαθεί να προσεγγίσει. Οι επιβαίνοντες είναι ενθουσιασμένοι, καθώς πολλοί εξ αυτών θα έρθουν για πρώτη φορά μπροστά στα πανέμορφα αυτά θηλαστικά της θάλασσας. Η ώρα έχει περάσει οπότε θα τα δούμε μόνο αν σταθούμε τυχεροί. Πλέουμε για αρκετή ώρα και οι ελπίδες ότι πράγματι θα δούμε δελφίνια εξανεμίζονται. Μέχρι που η φωνή της καπετάνισσάς μας ακούγεται «να τα, να τα». Κάποιοι στροβιλισμοί στο νερό προδίδουν την παρουσία τους και η βάρκα βάζει πλώρη προς το σημείο. Μερικά πτερύγια ξεπροβάλλουν και εμφανίζεται μια οικογένεια δελφινιών. Τα δελφίνια κινούνται στα πλάγια, στην πλώρη και στα απόνερα του σκάφους με τους επιβαίνοντες να ενθουσιάζονται. Είμαστε πια στην περιοχή τους και η παρατήρηση ξεκινά.

Η παρατήρηση δελφινιών στον Αμβρακικό κόλπο, μια προστατευόμενη περιοχή και εξαιρετικά σημαντική για το οικοσύστημα, αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος που επισκέπτεται την Πρέβεζα.
000004
Πολλά σκάφη αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στα μυστικά του Αμβρακικού Κόλπου και στην κατανόηση του υγρότοπου. Οι οικοδεσπότες και καπετάνιοι των σκαφών, γνωρίζουν φυσικά εξαιρετικά καλά τον Αμβρακικό Κόλπο και είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις απορίες που μπορεί να προκύψουν.

Οι ιδιότυπες αυτές κρουαζιέρες ξεκινούν νωρίς το πρωί από την Πρέβεζα, όταν και η δραστηριότητα των δελφινιών είναι μεγαλύτερη αφού είναι η ώρα που ψάχνουν για την τροφη τους, η οποία είναι άφθονη στον Αμβρακικό.

Τα ρινοδέλφινα, προτιμούν την παράκτια περιοχή, ενώ είναι απολύτως εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Έτσι η παρατήρησή τους μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση, καθιστώντας τον Κόλπο ένα από τα επτά σημεία του πλανήτη που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο οικοτουρισμός ανθίζει σιγά σιγά στην Πρέβεζα, όπου η τουριστική εκμετάλλευση του υπερπολύτιμου Αμβρακικού Κόλπου -δειλά δειλά και με μεγάλη φυσικά προσοχή για τη μη περαιτέρω διαταραχή του οικοσυστήματος- έχει ξεκινήσει.

Ωστόσο τα βήματα πρέπει να γίνονται με φειδώ, καθώς ήδη ο Αμβρακικός αντιμετωπίζει ζητήματα όσον αφορά την ποιότητα των νερών του αλλά και το πλήθος της πανίδας. Ζητήματα, η αποκατάσταση των οποίων αποτελεί κομβικό σημείο για την επιβίωση του οικοσυστήματος τις επόμενες δεκαετίες αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με την άγρια φύση.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith