Ακόμη δύο οικογένειες στη Φουρνά, όπου ψάχνουν νέους κατοίκους με αγγελία
Ο Δημήτρης Τασούλας, ανιψιός του υποψήφιου ΠτΔ Κώστα Τασούλα, με τη σύζυγό του Μαριάννα και τα τρία τους παιδιά, είναι η τρίτη οικογένεια που αποφάσισε να μετακομίσει στη Φουρνά Ευρυτανίας.
Είναι το χωριό που έγινε ευρέως γνωστό όταν τον περασμένο Αύγουστο η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή και ο ιερέας Κωνσταντίνος Ντούσικος είχαν αναρτήσει ένα μήνυμα-αγγελία ζητώντας από οικογένειες να έρθουν στη Φουρνά για να κρατήσουν τα σχολεία ανοικτά.
«Θέλαμε μια πιο ποιοτική ζωή για τα παιδιά μας και για εμάς»
«Ήταν κάτι που το σκεφτόμασταν αρκετό καιρό. Θέλαμε μια πιο ποιοτική ζωή για τα παιδιά μας και για εμάς. Η ανασφάλεια της πόλης έχει παίξει πρωταρχικό ρόλο στην απόφασή μας» ανέφερε στο iefimerida η Μαριάννα, ενώ ο Δημήτρης Τασούλας εξήγησε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο έμαθαν για το έργο της δασκάλας Παναγιώτας Διαμαντή και του ιερέα Κωνσταντίνου Ντούσικου, με τους οποίους ήρθαν σε επικοινωνία.
«Είχαμε κάνει μια μικρή επιχείρηση στην εστίαση, αλλά, και με την κρίση και την αύξηση των υλικών, δεν μπορέσαμε να την κρατήσουμε. Τώρα εργάζομαι σε ψησταριά από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα, αλλά πλέον έχουμε πάρει την απόφαση να φύγουμε για μια νέα αρχή. Αυτή τη στιγμή έχουμε βρει ένα σπίτι όπου θα μείνουμε στο χωριό και τις επόμενες ημέρες ετοιμαζόμαστε για τη μετακόμιση».
Ο φούρνος που θα ανοίξει και οι νέες θέσεις εργασίας στη Φουρνά Ευρυτανίας
Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Διαμαντή, μιλώντας στο iefimerida, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η στέγαση. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς ώστε κάποια ακίνητα που είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια κλειστά και στα οποία έμεναν δασοκόμοι, να τα πάρει είτε ο δήμος είτε ο οργανισμός μας “Νέα Ζωή στο Χωριό”, να τα ανακαινίσουμε και να παραχωρηθούν σε οικογένειες που θέλουν να έρθουν να μείνουν στη Φουρνά. Σήμερα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε ότι ήδη έχουμε ακόμη δύο οικογένειες πολύτεκνες που θα έρθουν να εγκατασταθούν στο χωριό μας, ενώ έχουμε μια μεγάλη λίστα αναμονής. Εάν λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, ήδη έχουμε ακόμη δέκα οικογένειες έτοιμες να έρθουν».
Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντή, μέχρι τον Μάιο θα ανοίξει φούρνος στο χωριό που θα δώσει τουλάχιστον 2 με 3 θέσεις εργασίας. «Ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Γρίβας, ο οποίος έχει το δίκτυο “Κουλουράδες” σε όλη την Ελλάδα, θα χρηματοδοτήσει ώστε να ανοίξει φούρνος στο χωριό και σε αυτόν θα εργαστούν μέλη των οικογενειών που θα μείνουν μαζί μας».
Ο κ. Γρίβας, μιλώντας στο iefimerida, τόνισε πως η απόφασή του να επενδύσει στη Φουρνά πάρθηκε και λόγω καταγωγής από την περιοχή, αλλά και επειδή θέλει τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του να βοηθήσει ώστε να μην ερημώσουν οι περιοχές αυτές. «Μέχρι τον Μάιο θα έχουμε ανοίξει τον φούρνο, όπου θα παράγουμε ψωμί και κάποια άλλα προϊόντα τα οποία δεν θα είναι μόνο για τη Φουρνά, αλλά και για τα γύρω χωριά. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στις περιοχές αυτές και έχουμε ταυτιστεί με την προσπάθεια που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τον πατέρα Κωνσταντίνο και την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Διαμαντή».
Η αγγελία που έγινε viral
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο με ένα απλό μήνυμα – αγγελία, η εκπαιδευτικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτα Διαμαντή συστηνόταν λέγοντας ότι είναι η δασκάλα του χωριού και μαζί με τον ιερέα του χωριού Κωνσταντίνο Ντούσικο καλούσαν οικογένειες να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στο σχολείο, το οποίο απειλούνταν με λουκέτο. Στο ίδιο μήνυμα εξηγούσε ότι για τις ενδιαφερόμενες οικογένειες παρέχεται δωρεάν σπίτι και ότι εξασφαλίζεται εργασία, αλλά και τα πρώτα έξοδα. «Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά», κατέληγε το μήνυμα.
Όπως η ίδια είχε πει παλαιότερα στο iefimerida, «έχουμε δημιουργήσει και το νομικό πρόσωπο, τη ΜΚΟ εθελοντική οργάνωση “Νέα Ζωή στο Χωριό”, όπου θα δεχτούμε χορηγίες και δωρεές για να στηρίξουμε οικονομικά τις οικογένειες αυτές, αλλά και για τις επόμενες που είναι σε αναμονή».
Αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Φουρνά. Είναι ένα ζευγάρι με έξι παιδιά, τα τρία εκ των οποίων ηλικίας δημοτικού, ένα γυμνασίου κι άλλα δύο που είναι μωρά. Η οικογένεια ζούσε στην Αθήνα μέχρι να αποφασίσει για οικονομικούς λόγους να μεταναστεύσει στη Γερμανία και από εκεί να επαναπατριστεί εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπισε. Ακολούθησε ακόμη μια πολύτεκνη οικογένεια από τη Λαμία, ενώ σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθούν ακόμη δύο οικογένειες.
Η αγγελία που είχαν βάλει η δασκάλα και ο ιερέας του χωριού ανέφερε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.
Το χωριό διαθέτει: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό! Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Το χωριό βρίσκεται στην Ευρυτανία και απέχει 50 λεπτά από το Καρπενήσι και μιάμιση ώρα από τη Λαμία και την Καρδίτσα. Η κίνηση αυτή γίνεται κυρίως για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία. Το σπίτι παραχωρείται από την εκκλησία σε συνδυασμό με την κοινότητα και είναι απόλυτα κατοικήσιμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι ένοικοι. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, βοηθητικός και τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα. Ο ιερέας του χωριού τρέχει το θέμα. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης σε συνεργασία με τον ιερέα της Φουρνάς, πατέρα Ντούσικο Κωνσταντίνο. Ακόμη, η εκπαιδευτικός Διαμαντή Παναγιώτα είναι μια Ευρυτάνισσα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι, αλλά και τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά. Έτσι, συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή της εκκλησίας».
O πατήρ Κωνσταντίνος, ο Παναγιώτα Διαμαντή και ο δήμαρχος Καρπενησίου
iefimerida.gr