«ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ»: Παρεμβάσεις της παράταξής μας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

«ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ»: Παρεμβάσεις της παράταξής μας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Οι παρεμβάσεις – ερωτήσεις αφορούσαν στα εξής θέματα:

1. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ;

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρύτανη για θέματα που αφορούν στην αναζήτηση οικοπέδων στο Αγρίνιο για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, ζήτησε να ενημερωθεί ποιό ακριβώς είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής και πως σκοπεύει να ενισχύσει ο Δήμος την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου για την δημιουργία των υποδομών.
Ακόμη, ποιά είναι τα οικόπεδα που προκρίνονται και ποιο είναι το πλάνο σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου. Ο Δήμαρχος απαντώντας ανέφερε πως πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία για την παραχώρηση της έκτασης των 178 στρεμμάτων στο παλιό πολιτικό αεροδρόμιο, ενώ υπέδειξε και μια έκταση 10 στρεμμάτων πλησίον του Μουσικού Σχολείου.

2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ -ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

“Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο με αρχή, τέλος και χρονοδιάγραμμα” επισήμανε στην σχετική τοποθέτηση της για το συγκεκριμένο θέμα η Χριστίνα Σταρακά κι εξήγησε:
«Είναι ουτοπία να συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου στο τρίτο χρόνο της δεύτερης θητείας της δημοτικής αρχής,
χωρίς να έχει προηγηθεί απολογισμός του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος, και μετά τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ και με την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ουσιαστικά εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης .Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα επιχειρησιακά σχέδια είναι περισσότερο ένα κείμενο ιδεών, γραφειοκρατικού χαρακτήρα και λιγότερο ένα αναπτυξιακό εργαλείο».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Χριστίνα Σταρακά ,
ανέδειξε κομβικά θέματα όπως η ιεράρχηση των στρατηγικών αξόνων, η αναπτυξιακή διάσταση που πρέπει να έχουν τα έργα, η αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου του δήμου και η ανάγκη να αποκτήσει η πόλη και ο Δήμος «ταυτότητα».
Συγκεκριμένα η κ. Σταρακά τόνισε:
«Απαιτείται ένας ΚΑΜΒΑΣ που θα χαράξει την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι το Αγρίνιο έχασε την ταυτότητά του. Κάποτε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον καπνό και ό, τι συνεπαγόταν από την παραγωγή του, όπως εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες.
Σήμερα τι είναι το Αγρίνιο; Εδώ χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ και συγκεκριμένο, με αρχή , τέλος και χρονοδιάγραμμα, απόλυτα μετρήσιμο σε αποτελέσματα και δείκτες».

3. ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ;

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Παπαχρήστος έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα λειτουργίας των ΚΔΑΠ . Επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της δομής για τη στήριξη της οικογένειας, ο κ. Παπαχρήστος ζήτησε να ενημερωθεί πού βρίσκεται ο σχεδιασμός για την δημιουργία νέων ΚΔΑΠ στο Δήμο. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου (ΚΟΙ.Π.Α.)αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να προχωρήσει στη δημιουργία νέων ΚΔΑΠ στην πόλη αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες.
Ο προγραμματισμός περιελάμβανε τη δημιουργία 5 ΚΔΑΠ στο Αγρίνιο, στη Γαβαλού, στη Στράτο, στη Γραμματικού και στην Παραβόλα.
Για τις κτιριακές ανάγκες το Νομικό πρόσωπο( ΚΟΙ.Π.Α) δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό. Ταυτόχρονα, αποφασίσθηκε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη πρόσληψη 25 εργαζομένων που θα επανδρώσουν τα συγκεκριμένα ΚΔΑΠ.
Μετά την πάροδο τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, η λειτουργία αυτών των κοινωνικών δομών παραμένει στα αζήτητα.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :
-Γιατί τα 5 ΚΔΑΠ δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα;
-Με ποια κριτήρια(κοινωνικά, οικονομικά) επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές;
-Θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά οφέλη στο Νομικό Πρόσωπο;
-Γιατί δεν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 25 εργαζομένων;
Η παράταξη μας τόνισε ο κ . Παπαχρήστος είναι υπέρ της δημιουργίας και τις ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικογένεια έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη έμπρακτης στήριξης από το κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση.
Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα που πέρασε ήταν αρκετό για την λειτουργία των 5 ΚΔΑΠ και ότι δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε μια ημέρα, στερώντας από τις οικογένειες του Δήμου μας τη λειτουργία κοινωνικών δομών.
Επιδιώκουμε με την παρέμβαση μας να αναδείξουμε το ζήτημα κι ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες δομές».

4. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ Π.Υ. ΑΓΡΙΝΙΟ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ;

Με αφορμή την συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχο Χαραλάμπη Παλουκτσόγλου και τον Διοικητή Π.Υ. Αγρινίου Ευστράτιο Πετράκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεράσιμος Μπελεβώνης επανάφερε το θέμα σχετικά με τις διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επισημαίνοντας τα εξής:
«Πριν από ένα χρόνο καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με τις κατάλληλες διεργασίες μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Δημοσίου για την ανταλλαγή των οικοπέδων για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγαστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ένα χρόνο μετά διαπιστώνουμε ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα ενώ πρόσφατα, στην συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχο Χαραλάμπη Παλουκτσόγλου και τον Διοικητή Π.Υ. Αγρινίου Ευστράτιο Πετράκη, δεν υπήρξε καμία αναφορά για το κτίριο.
Θέτουμε λοιπόν και πάλι τα εξής ερωτήματα:
-Γιατί καθυστερεί η διαδικασία για την ανταλλαγή οικοπέδων;
-Υπάρχει πρόβλημα με την άνιση αντικειμενική αξία των δυο οικοπέδων;
-Και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επίλυση αυτού;»

5. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Θεοδωρόπουλος ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στις ορεινές περιοχές των ΔΕ Αρακύνθου και Μακρυνείας. Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο ο κ . Θεοδωρόπουλος επεσήμανε:
“Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών είναι σοβαρό και απασχολεί τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητα τους.
Επειδή δεν είναι στα θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, παρά την σχετική δέσμευση της δημοτικής αρχής, θεωρώ χρήσιμο να ενημερωθούμε τι γίνεται με την αποκατάσταση των ζημιών.
Οι παραγωγοί θέλουν να καλλιεργήσουν και οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Η πρόσβαση στους δρόμους δεν έχει αποκατασταθεί και οι μετακινήσεις γίνονται με δυσκολία.
Δικαιούνται οι πολίτες να γνωρίζουν πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα, τι γίνεται με την χρηματοδότηση των έργων αλλά και με την μελέτη των επιστημόνων για την εξέλιξη των κατολισθητικών φαινομένων”.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει με τις παρεμβάσεις της να ασκεί το θεσμικό της ρόλο, υπηρετώντας με συνέπεια και ευσυνειδησία το κοινωνικό σύνολο του Δήμου Αγρινίου .



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith