ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το Τέλος ταφής απορριμμάτων .
Για τους Δήμους της χώρας τέθηκε σε ισχύ το τέλος ταφής απορριμμάτων, δημιουργώντας ακόμα ένα οικονομικό δυσβάσταχτο βαρίδι για τους Ο.Τ.Α. Από φέτος το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει να εφαρμόζει οριζόντια μία δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα νεοφανούς ακρίβειας και συνεχόμενης πανδημίας το θεσπισμένο τέλος ταφής απορριμμάτων από το 2012, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα.
Σε ένα μεγάλο δίλλημα βρίσκονται οι δήμοι:
Θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που προκύπτει, μειώνοντας άλλες λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας ή θα μετακυλήσουν το κόστος ταφής στα νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών, όπως ορίζει η νομοθεσία;
Αρνούμενη η κυβέρνηση να ακούσει την τοπική αυτοδιοίκηση επιμένει πεισματικά στην επιβολή αυτού του άδικου τέλους.
Η επιβολή του τέλους στις συνθήκες αυτές δεν εξυπηρετεί καμιά κοινωνική ή περιβαλλοντική ανάγκη, αντ’ αυτού λειτουργεί τιμωρητικά για τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Θεωρείται αναγκαίο υπό αυτές τις συνθήκες λειτουργικής και οικονομικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία, μετατοπιστεί η επιβολή τέλους ταφής για αργότερα το 2023, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας οι φορείς.
Δεν πρέπει να υπάρχει δίλλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση αφού ούτε μπορούν, ούτε η αυτοδιοίκηση έχει.
Μια πρέπει να είναι η απάντηση της αυτοδιοίκησης:
Το κράτος να αναλάβει το κόστος των συνεπειών της χρόνιας ολιγωρίας του και να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής.
Η Χριστίνα Σταρακά επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε την εξής δήλωση:
Σήμερα έχουμε μπροστά μας την εκβιαστική και προσβλητική απόφαση και οφείλουμε να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Να διεκδικήσουμε την άρση του άρθρου 38 του ν.4819/21 και να αντισταθούμε.
Είναι ένα τέλος άδικο γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την αδράνεια και προχειρότητα ετών του κράτους, όπου όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα επεξεργασίας και διαλογής των απορριμμάτων, φτιάχνοντας παράλληλα τις απαραίτητες υποδομές.
Έρχεται σε μία εποχή το τέλος ταφής απορριμμάτων όπου είναι σε τραγική κατάσταση τα οικονομικά των δήμων εξαιτίας των δραματικών περικοπών της χρηματοδότησής τους και της μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.
Από την άλλη κάτω από το βάρος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης οι πολίτες στενάζουν.
Στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων προστίθεται το χαράτσι.
Προτείνουμε να λάβει ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό συμβούλιο καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το τέλος ταφής απορριμμάτων.
Καλούμε επίσης θεσμικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών και να αποφασίσουν για τη μη καταβολή του Τέλους ταφής.