Σε κέντρο κατασκευής ημιαγωγών αναδεικνύεται η Γερμανία
Επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα παραγωγής ημιααγωγών και από την ταϊβανέζικη TSMC. Το Βερολίνο επιδιώκει την απεξάρτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της από την ασιατική αγορά
Άλλη μια κολοσσιαία επένδυση με κρατική ενίσχυση έρχεται να επιβεβαιώσει τον διακηρυγμένο στόχο της γερμανικής κυβέρνησης να “απελευθερώσει” τη Γερμανία και την Ευρώπη από εξαρτήσεις από την Ασία και τις ΗΠΑ. Πρόκειται και πάλι για τον κλάδο των τσιπ, που θεωρείται το πιο σημαντικό εξάρτημα στον κόσμο της βιομηχανίας. Χρειάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, για τους υπολογιστές, αλλά και σε πολλές άλλες συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως είναι το πιστολάκι μαλλιών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, του χρόνου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση κατασκευής ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών της ταϊβανέζικης εταιρείας τσιπ TSMC με τη συνεργασία των εταιρειών τεχνολογίας Bosch και Infineon και την ολλανδική εταιρεία κατασκευής τσιπ NXP.
Η τραυματική εμπειρία από την πανδημία
Όπως και την προηγούμενη φορά με την Intelη Γερμανία θα επιδοτήσει κι αυτή την κολοσσιαία επένδυση με πέντε δις ευρώ που θα πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος. Οι επενδύσεις από την εταιρεία προβλέπονται διπλάσιες. Ο κολοσσός TSMC ανακοίνωσε χθες μετά από συνεδρίαση του ΔΣ στην Ταϊπέι, ότι το εργοστάσιο ημιαγωγών στη Δρέσδη προβλέπεται να είναι έτοιμο ως το 2027 με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 10 δις ευρώ. Τα τσιπ που θα κατασκευαστούν στη Δρέσδη προορίζονται για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως φαίνεται και από τις τρεις βιομηχανίες που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Και οι τρεις θα αποκτήσουν συμμετοχή από 10% εκάστη στην νεοσύστατη κοινοπραξία ΕSMC (European Semiconductor Manufacturing Company). Η ταϊβανέζικη TSMC θα παραμείνει στο 70%. Το εργοστάσιο αναμένεται να θεμελιωθεί το δεύτερο μισό του 2024 και η παραγωγή θα ξεκινήσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2027. Η τραυματική εμπειρία ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ακόμη νωπή. “Η Γερμανία αναδεικνύεται σε βασικό παίκτη για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη” τόνισε χθες ο καγκελάριος Σολτς. “Αυτό είναι σημαντικό για τη μελλοντική βιωσιμότητα της χώρας έπειτα από απώλειες παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία, επειδή μεταξύ άλλων δεν ήρθαν από την Ασία οι παραγγελίες μας”.
Η ταϊβανέζικη TSMC είναι ο τρίτος κολοσσός που αποφασίζει να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής τσιπ στη Γερμανία. Μόλις πριν από δύο μήνες, η αμερικανική εταιρεία Intel ανακοίνωσε την κατασκευή εργοστασίου megafab (εργοστάσιο τεραστίων διαστάσεων) αξίας 30 δις ευρώ στο Μαγδεμβούργο. Αρχές του ´23, η αμερικανική εταιρεία Wolfspeed αποφάσισε επενδύσεις αξίας 2,7 δις ευρώ στην παραγωγή ημιαγωγών καρβιδίου του πυριτίου για τις ανάγκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως διακριτών εξαρτημάτων ημιαγωγών και παθητικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η αμερικανική Vishay, πρόκειται να κατασκευάσει εργοστάσιο στη μικρή πόλη Ιτσεχόε, στο κρατίδιο Σιλεσία-Χολστάιν. Η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών Samsung εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσει εργοστάσιο τσιπ στην Ευρώπη, ίσως στη Γερμανία. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της επίσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Σεούλ αρχές του καλοκαιριού.
“Φιλικότερη κουλτούρα υποδοχής ξένων”
Όπως σε κάθε επένδυση, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο Κρίστοφ Σμιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς Οικονομικών Ερευνών εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο κομμάτι των επιδοτήσεων και του του κατά πόσο θα δώσουν μακροπρόθεσμα ώθηση στη γερμανική οικονομία. Μιλώντας στη σημερινή Rheinische Post ανέφερε ότι πιθανότατα θα ήταν πιο σοφό “τα οικονομικά μέσα να επενδύονταν στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ή υποδομών για την εισαγωγή και μεταφορά του υδρογόνου”. Ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Γερμανικών Ερευνών (DIW) θεωρεί ότι οι επενδύσεις στα δύο εργοστάσια ημιαγωγών της Intel στο Μαγδεμβούργο και της TSMC στη Δρέσδη αποτελούν ένα “αβέβαιο στοίχημα για το μέλλον”. Στην Tagesspiegel και εστιάζοντας στα 15 δις ευρώ που θα προέλθουν από τον Γερμανό φορολογούμενο σημείωσε ότι “η επένδυση θα αποδώσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας μόνο εάν δημιουργηθούν καινοτόμες νέες θέσεις εργασίας”. Ο Φράτσερ επεσήμανε και ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο που κάνει ξένους εργαζόμενους να αποφεύγουν τα ανατολικογερμανικά κρατίδια ως τόπο κατοικίας και εργασίας. Η έλλειψη κουλτούρας φιλικής προς τους ξένους. “Οι επενδύσεις στα κρατίδια αυτά θα βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα δικό τους οικονομικό μοντέλο, αλλά γι αυτό χρειάζονται φιλικότερη κουλτούρα υποδοχής των ξένους, καλύτερες υποδομές και περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την καινοτομία”.
Ο Κάρστεν Σνάιντερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανατολικογερμανικά κρατίδια, αξιολογεί την επένδυση μέσα από το πρίσμα της αναβάθμισης και σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και θα προσδώσει ώθηση στην περιοχή σε επίπεδο καινοτομίας. “Η καρδιά παραγωγής ημιαγωγών χτυπά στην ανατολική Γερμανία” δήλωσε στα έντυπα του δικτύου RND. „Με την απόφαση της TSMC για πρώτη φορά η Δρέσδη φιλοξενεί την πρώτη μονάδα παρασκευής ημιαγωγών της εταιρείας στην Ευρώπη.
Πηγή: DW – Ειρήνη Αναστασοπούλου