Χατζηδάκης: Oι 6 μεγάλοι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών για τη νέα τετραετία
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές.
Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.
Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:
1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές.
Διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο.
«Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ