Δεν έχουν επηρεαστεί από τη γρίπη των πτηνών οι αποικίες αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό και το Μεσολόγγι

argyropelekanoi

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ηπείρου αλλά και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μετά την γρίπη των πτηνών που χτυπά οικοτόπους της Δυτικής Μακεδονίας.

Δύο από τους μεγαλύτερους οικοτόπους στην Ήπειρο όπου φιλοξενούν και οικογένειες αργυροπελεκάνων είναι η Παμβώτιδα και ο Αμβρακικός.

Από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό όμως όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται επί ποδός.

Προληπτικά και σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχθηκε και ο κύκνος που πρόσφατα είχε μεταφερθεί από την Καστοριά ο οποίος είναι υγιέστατος.

Η ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών με τη μαζική θνησιμότητα των αργυροπελεκάνων, ιδιαίτερα στην Μικρή Πρέσπα, ανησυχεί τους επιστήμονες για το μέλλον του αναπαραγωγικού πληθυσμού του που κατά κύριο λόγο φωλιάζει στην Πρέσπα και μετακινείται προς αναζήτηση τροφής σε γειτονικές λίμνες.

Η Μυρσίνη Μαλακού, υπεύθυνη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με αφορμή τη ραγδαία άνοδο της θνησιμότητας των πουλιών, εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της αποικίας των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας η οποία καθημερινά επικοινωνεί με γειτονικά λιμναία οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με την κ. Μαλακού φαίνεται ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταφέρθηκε στην Πρέσπα από τις πάπιες και τις χήνες που καταφθάνουν στα μέσα Νοεμβρίου από τις λίμνες του βορρά, ξεχειμωνιάζουν στην Πρέσπα και αποδημούν εκ νέου τον Μάρτιο.

Τέλος η κ. Μαλακού αποτιμά ως θετική εξέλιξη ότι οι αποικίες αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό Κόλπο και το Μεσολόγγι δεν έχουν επηρεαστεί από τη γρίπη των πτηνών που πλήττει την Πρέσπα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι αποικίες στα συγκεκριμένα λιμναία οικοσυστήματα δεν επικοινωνούν με αυτές της περιοχής της Πρέσπας».

epiruspost.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith