Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης σε περιοχή της Αμφιλοχίας (video)

alevrada

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ πράσινης ενέργειας που δρομολογείται στην Ελλάδα. Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης (ΣΑΗΕ) στην περιοχή της Αμφιλοχίας και συγκεκριμένα στην Αλευράδα με κατασκευάστρια την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.


Οι εργασίες που ξεκίνησαν δημιούργησαν ήδη 200 θέσεις εργασίας ενώ αναζητούνται ακόμη από τις εμπλεκόμενες εταιρείες οδηγοί, χειριστές, και άλλες ειδικότητες με το σύνολο των απασχολούμενων εργαζόμενων σε πλήρη εξέλιξη του έργου να φτάνει μέχρι και 900 θέσεις.
Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Το πρότζεκτ αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας είναι το πρώτο στην Ελλάδα και αναμένεται αποτελέσει σημείο αναφοράς όσον αφορά την καθαρή ενέργεια.
Η αντλησιοταμίευση αφορά την πλέον δοκιμασμένη μέθοδο ενεργειακής αποθήκευσης, και αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης.
Δίνει τη δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ενέργειας με χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Κυρίως, όμως, αποτελεί υποδομή που συνεισφέρει σε υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, και δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες.
Τέτοιου είδους επενδύσεις , όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για ασφαλή μετάβαση στις ΑΠΕ. Επιπλέον η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης αποτελεί το “κλειδί” για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.
Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ενέργεια. Η επένδυση προσφέρει θετικούς ρυθμού ανάπτυξης προσφέρει τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία. Νέες θέσεις εργασίας ενισχύουν την τοπική κοινωνία με ενίσχυση της απασχόλησης. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά, α ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.
Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

e-maistros.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith