Ιός Δυτικού Νείλου: Δεύτερη σε κρούσματα η Ελλάδα το 2022- Η προειδοποίηση του ECDC
Ο ιός του Δυτικού Νείλου σάρωσε την Ελλάδα το 2022 με τη χώρα μας να καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μετά την Ιταλία.
Ο ECDC χτυπά καμπανάκι στην Ελλάδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου… Η κλιματική αλλαγή φέρνει ολοένα περισσότερους καύσωνες και πλημμύρες, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουν επικίνδυνους ιούς στους ανθρώπους, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκάλεσε εκατοντάδες εγχώρια κρούσματα πέρυσι στη χώρα μας.
Μάλιστα ο αριθμός τους ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των συνολικώς 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καταγράφηκαν εγχώρια περιστατικά. Επιπλέον, η χώρα μας είχε και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων.
Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε στην ΕΕ 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους. Τα 1.112 από τα κρούσματα ήταν εγχώρια και καταγράφηκαν σε 11 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από το 2018, τονίζει το ECDC.
Τα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης αναφέρθηκαν από τις εξής χώρες (σε παρένθεση ο αριθμός των θανάτων):
Ιταλία (723 κρούσματα – 51 από τους ασθενείς κατέληξαν)
Ελλάδα (286 κρούσματα – 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους)
Ρουμανία (47 – 5 ασθενείς κατέληξαν)
Γερμανία (16)
Ουγγαρία (14 – κατέληξαν 3 ασθενείς)
Κροατία (8)
Αυστρία (6)
Γαλλία (6)
Ισπανία (4)
Σλοβακία (1)
Βουλγαρία (1)
Σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία
Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 προειδοποιούσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να λάβουμε τα μέτρα μας εναντίον των κουνουπιών.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2022, ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε ανιχνευθεί σε συνολικά 146 ασθενείς στη χώρα μας, είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.
Από τα περιστατικά αυτά, τα 134 είχαν καταγραφεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εννέα (9) είχαν καταγραφεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τρία βρίσκονταν υπό διερεύνηση.
Ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, επομένως αναμένονταν και άλλα κρούσματα. Όντως, ο τελικός αριθμός τους έως το τέλος του χρόνου υπερδιπλασιάστηκε, όπως προαναφέρθηκε.
Και δάγκειος πυρετός
Ωστόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι ο μόνος που μεταδίδεται από τα κουνούπια που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Το ECDC τονίζει πως το 2022 καταγράφηκαν και 71 κρούσματα εγχώριου δάγκειου πυρετού!
Τα κρούσματα αυτά είναι υπερβολικά πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιστοιχούν σε όσα ανιχνεύθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ μεταξύ 2010 και 2021 μαζί!
Οι χώρες με εγχώρια μεταδιδόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού ήταν η Γαλλία και η Ισπανία. Η Γαλλία είχε την συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (έφτασαν τα 65).
Τι πρέπει να κάνουμε
Δυστυχώς, τόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου, όσο και ο ιός που προκαλεί δάγκειο πυρετό μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά ιδίως:
Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Όσους έχουν ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό)
Τους πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα
Όλοι μας, αλλά πρωτίστως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, επισημαίνει ο οργανισμός.
Ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή όλων μας, και όχι μόνον των κατοίκων όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και αυτό, διότι η κυκλοφορία του ιού είναι απρόβλεπτη. Επομένως, πρέπει όλοι:
Να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα
Να μην αφήνουμε πουθενά στάσιμα νερά, μέσα και γύρω από το σπίτι μας.
Πηγή Iatropedia.gr