Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και επισήμως αντίπαλος του Ερντογάν

kilijd

Τέλος σε ένα πολιτικό θρίλερ διαρκείας έδωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία συμφώνησε να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται ελαφρά του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο οι προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα κριθούν στο νήμα.

Εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI), δεύτερου σε ισχύ μετά το CHP. Η Ακσενέρ διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση κα, αφού συναντήθηκε με τους δύο δημάρχους και με τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα, η Ακσενέρ επανήλθε τελικά στη Συμμαχία.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Πώς επιλέχτηκε ο Κιλιτσντάρογλου

Ο επικεφαλής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κόμμα του, αλλά σε επίπεδο εκλογικού σώματος δεν είναι εξίσου δημοφιλής, παρά τη σφοδρή κριτική κατά του προέδρου Ερντογάν.

Είχε μάλιστα χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα οξείς εκφράσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών λόγω των καταστροφικών σεισμών (όπως ήθελαν οι φήμες), λέγοντας ότι «μία τέτοια κίνηση θα συνιστούσε εκλογικό πραξικόπημα» και ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές και δεν επιτρέπει αναβολή χωρίς έγκριση της Βουλής και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία και μόνον σε καιρό πολέμου. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε επίσης αποκαλέσει τον Ερντογάν «καταστροφή του αιώνα για την Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για τον Κιλιτσνταρογλου άνοιξε διάπλατα όταν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που δημοσκοπικά φαίνεται ισχυρότερος, απομακρύνθηκε από την κούρσα. Και αυτό επειδή έχει πάνω από το κεφάλι του τον πέλεκυ της οριστικοποίησης από το εφετείο της καταδίκης σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του έχει επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με πρόσχημα ότι προσέβαλε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά συνέπεια, δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος.

Η Ακσενέρ επέμενε για τον Ιμάμογλου προκρίνοντας την υποψηφιότητα του, ενώ μετά υποστήριξε τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς. Κατά πολλούς ο 67χρονος πολιτικός που εξελέγη δήμαρχος το 2019 αντιπροσωπεύει μια ελπιδοφόρο αλλαγή πολιτικού πολιτισμού. Ο κόσμος μοιάζει να τον ξεχωρίζει ως πολιτικό που μιλάει με έργα και όχι λόγια. Ο ιδιος, όμως, δεν φάνηκε να επιθυμεί, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε μία τέτοια μάχη.

Παρόλα αυτά, η Ακσενερ τα βρόντηξε όλα για χάρη του και μάλιστα γυρνώντας την πλάτη στον μέχρι πρότινος σύμμαχο της Κιλιτσντάρογλου που τη βοήθησε να μπει στη Βουλή «δανείζοντας της 16 βουλευτές».

Η επιστροφή της Ακσενέρ

Παρά ταύτα, οι δύο πλευρές έκαναν τη Δευτέρα βήματα επαναπροσέγγισης, σύμφωνα με το Reuters, η πλευρά της Μεράλ Ακσενέρ με τους υπόλοιπους «5» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, έπεσε τη Δευτέρα στο τραπέζι η πρόταση οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να υπηρετούν ως αντιπρόεδροι, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει στις εκλογές.

Τη στιγμή που οι «5» ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν τον υποψήφιο η Μεράλ Ακσενέρ προχώρησε σε μια κίνηση έκπληξη, σύμφωνα με τη Hurriyet, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της επιστροφής, αν γίνει γκάλοπ μεταξύ των πολιτών για τον τελικό υποψήφιο.

Η Ακσενέρ, η οποία προσπάθησε τις προηγούμενες ημέρες να επικοινωνήσει και με το κόμμα του Ερντογάν, έστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα στον Κιλιτσντάρογλου μέσω δημοσιογράφων που βρίσκονται κοντά του.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith