Πληθωρισμός: Στο 9,2% υποχώρησε τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη – Στο 7,6% στην Ελλάδα

inflation st.jpg

Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη , μετά τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε και για το Δεκέμβριο η Eurostat. O πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 9,2% από το 10,1% του Νοεμβρίου αρκετά χαμηλότερα από το 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τέταρτος συνεχής μήνας αποκλιμάκωσης για την Ελλάδα για την οποία η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για πληθωρισμό 7,6% που είναι η 5η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 19 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση 4,5 μονάδων.

Η Ισπανία πήρε τα σκήπτρα από τη Γαλλία όσον αφορά στον χαμηλότερο πληθωρισμό κι ακολουθεί το Λουξεμβούργο. Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Παρά την γενική πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη , οι χώρες με μονοψήφιο ποσοστό αποτελούν οριακά την πλειοψηφία 10 έναντι 9 με διψήφιο.

Η πτώση του πληθωρισμού έχει φυσικά να κάνει με τη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας. Ο πληθωρισμός ενέργειας βρέθηκε τον Δεκέμβριο στο 25,7% πιο κάτω κι από τον Δεκέμβριο του 2021 ακόμη και τον Νοέμβριο του 2021, 3 και 4 μήνες δηλαδή πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γεγονός αναμενόμενο καθώς στο β’ μισό του Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου κοντά στο 50% ενώ και το πετρέλαιο διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια δεν ξεπέρασε τα 87$/βαρέλι.

Ιδιαίτερα όμως ανησυχητικά είναι τα πράγματα στον τομέα των τροφίμων όπου ο πληθωρισμός ανεβαίνει μήνα με το μήνα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από το 13,6% του Νοεμβρίου έφτασε στο 13,8% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – οποίος αυξήθηκε έτι περαιτέρω από το 6,6% στο 6,9%. Στο ανώτατο σημείο του και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών με 4,4%.

Το φρένο του πληθωρισμού δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Δημιουργεί όμως προσδοκίες ότι η Φρανκφούρτη θα περιορίσει τον ρυθμό αύξησης τους. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν πια με ρυθμό 50 μονάδων βάσης καθώς στην ΕΚΤ ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τιμές των τροφίμων οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα παραμείνουν ψηλά για τους επόμενους μήνες.

Στην Ελλάδα η άμυνα απέναντι στις ανατιμήσεις των τροφίμων τους επόμενους μήνες θα στηθεί με το καλάθι του νοικοκυριού που έχει διανύσει την 10η βδομάδα του και το λεγόμενο market passπου θα αρχίσει από το Φεβρουάριο επιδοτώντας το 10% των αγορών των νοικοκυριών. Ο συνδυασμός των 2 μέτρων σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα δώσει στον καταναλωτή προπολεμικές τιμές. Από την 1η Απριλίου θα έρθουν οι ενισχύσεις με την 3η αύξηση του κατώτατου μισθού και ό,τι άσσοι φυλάσσονται στα κυβερνητικά μανίκια ενόψει εκλογών.

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith