Κίνα: Βγήκαν τα τανκς στους δρόμους
Δεκάδες τανκς και άρματα μάχης εμφανίστηκαν στους δρόμους της Κίνας υπό το σφοδρό κύμα οργής των πολιτών κατά της κυβέρνηση
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Κίνας, με τους πολίτες να «βράζουν» με τη στρατηγική του κομμουνιστικού καθεστώτος για τα αυστηρά lockdowns.
Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να βρει τρόπο να καταστείλει την περίφημη επανάσταση του «λευκού χαρτιού», βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κατέγραψαν τανκς να κυκλοφορούν σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας. Όπως στην πόλη Xuzhou, όπου το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε ένα «κονβόι» από άρματα. Οχήματα και άρματα του στρατού εμφανίστηκαν επίσης στη Σαγκάη και τη Γουχάν.
Τα πλάνα ξύπνησαν στους Κινέζους μνήμες από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, όπου εκατοντάδες -ακόμα και χιλιάδες- διαδηλωτές σκοτώθηκαν από στρατιώτες μέσα σε τανκς.
https://twitter.com/i/status/1597402864988483584
Κίνα: Καταστολή διαδηλώσεων και εκστρατεία εμβολιασμού στο «και πέντε»
Οι τοπικές αρχές στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να βελτιώσουν την προώθηση και την παράδοση των εμβολίων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια προσπάθεια να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς σε ανθρώπους άνω των 80 ετών κατά του κορονοϊού, καθώς η αστυνομία περιπολεί μεγάλες πόλεις για να εξουδετερώσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αυστηρή πολιτική της χώρας.
Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικού κορονοϊού», η οποία έχει διαβρώσει την οικονομική ανάπτυξη, έχει διαταράξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες.
Σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (28/11), αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόλις το 76,6% των ατόμων άνω των 80 ετών είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σε σύγκριση με περισσότερο από το 90% του γενικού πληθυσμού και μόνο το 65,8% είχε λάβει αναμνηστική δόση.
Σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο για την «ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων κατά του κορονοϊού», η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) δήλωσε ότι θα στοχεύσει περισσότερους εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και θα μειώσει σε τρεις μήνες το χάσμα μεταξύ του βασικού εμβολιασμού και των αναμνηστικών εμβολίων για τους ηλικιωμένους.
Οι τοπικές αρχές έλαβαν εντολή να βελτιώσουν την προώθηση και την παράδοση των εμβολίων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες ήταν πολύ πιο δύσκολες στον εμβολιασμό από τις νεότερες γενιές. Οι πολίτες που έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό θα πρέπει να εξηγούν γιατί, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει εμβόλια mRNA που είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικά, για δημόσια χρήση. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν εκφράσει φόβους ότι η άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής», την ώρα που δεν έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί τμήματα του πληθυσμού, θα μπορούσε να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας.
Η Κίνα κατέγραψε 38.421 εγχώριες μολύνσεις την Τρίτη, ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο και χαμηλά σε σύγκριση με τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν στις δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Ένας αξιωματούχος αναγνώρισε «τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τον κόσμο πρόσφατα», για τα οποία κατηγόρησε την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και όχι τις ίδιες τις πολιτικές.
Η έντονη αστυνομική παρουσία και οι συλλήψεις μείωσαν το κύμα των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις την Τρίτη. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ήταν δυνατό να επαληθευθούν, έδειξαν εκατοντάδες αστυνομικούς να καταλαμβάνουν μια μεγάλη δημόσια πλατεία στην πόλη Χανγκζού το βράδυ της Δευτέρας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν.
Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία εμφανίστηκε να περιπολεί το πρωί της Τρίτης σε περιοχές των πόλεων όπου επρόκετο να συγκεντρωθούν ορισμένες ομάδες όπως έγραψαν στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram.
Υπήρξαν αναφορές ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είχαν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και την εφαρμογή Telegram, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές του Σαββατοκύριακου. Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εφαρμογή Telegram είναι αποκλεισμένη από το διαδίκτυο της Κίνας.
newsbomb.gr