Στον πάγο το σενάριο για μεγαλύτερο κούρεμα των επιστρεπτέων
Αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν θα αποπληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα, προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15% ή θα επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο έρχονται πάνω από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ μέσω τουςσχήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών και έχουν απολαύσει ήδη «κούρεμα» έως και 75%.
Με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο με νέο «κούρεμα» τους όρους αποπληρωμής. Αυτό μπορεί να αλλάξει εάν καταγραφούν ανατροπές στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, της πανδημίας ή της ενέργειας.
«Δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να πάρουμε 2,3 δισ. ευρώ. 6 δισ. ευρώ τα «κουρέψαμε», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε».
Σημειώνεται λοιπόν ότι σε 3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα βεβαιωμένα μετά το «κούρεμα» χρέη από τις επιστρεπτέες, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως «οικειοθελώς» θα καταβληθούν τα 2,3 δισ. ευρώ από αυτά και τα υπόλοιπα, υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα μπουν στα χρωστούμενα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η 31η Μαρτίου αποτελεί την πρώτη κρίσιμη προθεσμία, καθώς μέχρι εκείνη την ημέρα ορίζεται πως θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ το εναπομείναν ποσό των επιστρεπτέων προκαταβολών μετά το κούρεμα από όσους θέλουν, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, να αξιοποιήσουν την έκπτωση 15%.Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ΑΑΔΕ εγκαίρως να αναρτήσει στους λογαριασμούς των υπόχρεων στο Taxisnet τα «εκκαθαριστικά» των οφειλόμενων ποσών, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, από τη διαδικασία της επιστροφής, εξαιρούνται επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021.Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφεται από 25% έως και 50% της ενίσχυσης.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τις εργασίες πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασιών:
-Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
-Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.-FFFFFFF FΕπιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Για επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τις εργασίες μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας:
-Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδωναπό πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
-Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
πηγή: vradini.gr