Ιερές Παρακλήσεις στο Γαλατά και στο Μεσολόγγι

ed49ab2ec9bede375221bed36f11b4a9 xl

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο Γαλατά Μεσολογγίου χοροστάτησε το απόγευμα της Τρίτης 9ης Αυγούστου 2022 στην ακολουθία Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του ανέλυσε μια φράση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που αποκαλεί την Παναγία «πότνια κόρη». Η λέξη «πότνια» έχει πολλές σημασίες. Κυρίως αναφερόταν στην αρχαία Ελλάδα σε θεές, κυρίως την θεά Άρτεμη και δήλωνε την δέσποινα, την τιμία, την σεβαστή.

Η Παναγία είναι η «πότνια κόρη» η όντως «Θεός μετά Θεόν», η δέσποινα, η τιμία και η σεβαστή μητέρα του Χριστού.

Δείχνει το τέλειο της ανθρωπίνης φύσεως και το τέλειο της γυναικείας φύσεως. Η Παναγία ήταν το απόλυτο της ομορφιάς του σώματος και της ψυχής∙ ήταν μέσα στο φως ως Μητέρα του Φωτός.

Όποιος αναζητά την ομορφιά πρέπει να δει την διαχρονική ομορφιά του Νυμφίου Χριστού και της Νύμφης του Νυμφίου Χριστού.

Σήμερα, παρατηρούμε ότι υπάρχει εσωτερική ψυχική αμορφία και δυσμορφία και καλούμαστε να γνωρίσουμε την ψυχική ομορφιά και να αποκτήσουμε την μορφή του Χριστού και την ομορφιά της Παναγίας.

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηρισμό του αγίου Μεθοδίου Ολύμπου στην Παναγία: «ὁλόρριζος δόξα τῆς παρθενίας».

Η φράση αυτή έχει ως βάση το φυτό, που έχει την ρίζα η οποία εφοδιάζει το φυτό με νερό και θρεπτικά στοιχεία, καθώς επίσης συμβάλλει στην στήριξη του οργανισμού, έχει τον βλαστό ή το στέλεχος πάνω στο οποίο φύονται τα κλαδιά και πάνω σε αυτά βγαίνουν τα φύλλα και τα άνθη.

Με αυτόν τον χαρακτηρισμό εννοείται η ολοκληρωτική παρθενία της Παναγίας, σωματική και ψυχική, μέσα σε όλη την ύπαρξή της. Αυτό έκανε τον αρχάγγελο Γαβριήλ να θαυμάσει όπως ψάλλουμε στο τροπάριο: «Τὴν ὡραιότητα τῆς παρθενίας σου καὶ τὸ ὑπέρλαμπρον τὸ τῆς ἁγνείας σου, ὁ Γαβριήλ καταπλαγεῖς ἑβόα σοι Θεοτόκε∙ ποῖον σοι ἐγκώμιον προσαγάγω σοι ἐπάξιον».

Στη συνέχεια είπε, ότι σε μια εποχή στην οποία υπάρχει έντονος και άκρατος ηδονισμός αυτή η καθαρότητα της Παναγίας είναι πρόσκληση για πνευματικό αγώνα. Γιατί η ικανοποίηση της ηδονής προκαλεί οδύνη και ακολουθεί η κατάθλιψη, οπότε πρέπει να σπάσουμε την σχέση μεταξύ ηδονής και οδύνης.

Επίσης δεν πρέπει να καλλιεργούμε μια εγωιστική επίπλαστη αρετή, αλλά να προσέχουμε και τον εσωτερικό μας κόσμο, τους λογισμούς, τα αισθήματα, δηλαδή να προσέχουμε τις ρίζες όλων των λογισμών και των πράξεων. Διαφορετικά θα ζούμε την υποκρισία στη ζωή μας.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Γαλατά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://photos.google.com/share/AF1QipPvP-qbFR1aJDYsj2-Tq66TNqAv_LYSXvvjKMc47NSVZSgTlojzeugW55Itqt68DQ?key=Z2RQSlV3Zl9aMDNFSGpQMlpQYkVGWk9nV1htREVR

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το Μεσολόγγι στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/bK7ssHfvomrpH7vt5

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith