Nέα στοιχεία για το γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά

girokomio

girokomio

Aποτροπιασμό έχει προκαλέσει η υπόθεση του γηροκομείου «κολαστηρίου» στα Χανιά.

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Ανατριχιαστικά είναι τα περιστατικά που περιγράφει πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο. Μάλιστα, όπως τόνισε, η δομή ήταν «μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα».

«Μου έλεγαν “πάψε, θα απολυθούμε, βούλωστο”»

Όπως η ίδια εξήγησε, εργάστηκε για 9 μήνες στο γηροκομείο αλλά όταν ρωτούσε σχετικά με τα όσα συνέβαιναν εντός της δομής, δεν έπαιρνε απαντήσεις: «Ό,τι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου λέγανε “είσαι πολύ ευαίσθητη”, μου λέγαν “πάψε, θα απολυθούμε, βούλωστο” ήμουν το μαύρο πρόβατο», δήλωσε.

«Όλα γινόντουσαν για τα λεφτά», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δεν τους δίναν τα φάρμακα ώστε να πάρουν τηλέφωνο τα παιδιά τους και να πουν “γιατί δεν ήρθες να πληρώσεις”. Πολλές φορές σε τροφίμους που είχαν αντιδικίες με τους οικείους τους, τους βάζανε και μαλώνανε, ώστε να πάρουν λεφτά και να έρθουν να πληρώσουν στο γηροκομείο», είπε.

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά. Όλοι πέθαναν με τον ίδιο τρόπο. Τρεις μέρες εμπύρετοι ξέραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, έφευγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους στο δωμάτιο. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι. Τους τραγουδούσα “ω, γλυκή μου έαρ” για να ηρεμούν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κάποιοι είχαν συγγενείς μέσα, κάποιοι, είχαν γνωστούς, άλλοι πελάτες. Πολίτες των Χανίων εκφράζουν συναισθήματα έκπληξης και θυμού.

«Είναι βάναυσο και κτηνώδες», «είναι εξωφρενικό να γίνεται όλο αυτό. Η κοινωνία των Χανίων είναι μικρή, οπότε άνθρωποι μετά από όλο αυτό, άρχισαν να λένε ότι “κάτι δεν μου πήγαινε καλά”. Χρειάστηκε δυστυχώς κάποιοι λίγοι να κάνουν την πρώτη κίνηση για να γιγαντωθεί», «είναι εξαιρετικά τρομακτικό αυτό που συμβαίνει», «έγκλημα, ένα έγκλημα.», περιγράφουν πολίτες στο zarpanews.gr.

«Είχα σοκαριστεί από το 2015, όταν είχαν καταγγείλει στο γραφείο κάποιες περιπτώσεις. Τεράστια εντύπωση, μου είχε κάνει το ότι κλάπηκαν πληρεξούσια. Όμως το χειρότερο από όλα ήταν αυτό: «Όταν η πελάτισσά μου επισκέπτονταν το γηροκομείο, οπου ήταν η θεία της, τις έβλεπε ότι έτρωγαν μία φέτα ψωμί με μία ντομάτα. Όταν πήγαινε εκεί, κρατούσε διάφορα γλυκίσματα και πέφταν πεινασμένοι οι τρόφιμοι».

Κάτι ακόμα, που προκάλεσε επίσης εντύπωση είναι το γεγονός πως σε κάθε επίσκεψη η ιδιοκτήτρια δεν άφηνε ποτέ την ανιψιά, να βλέπει μόνη της την θεία της. «Ήταν πάντα δίπλα της, για εκφοβισμό. Όταν κάποτε είπε στην θεία, πήγαινε να μου δείξεις που κοιμάσαι, την πήρε και την πήγε προς το υπόγειο. Έτρεξε η ιδιοκτήτρια και είπε “απαγορεύεται, δεν μπορείτε να κατεβείτε”. Εκείνη, βλέποντας πως η θεία δεν έχει άλλους συγγενείς πέρα από δύο ανιψιές, τις τρομοκράτησε».

NEWSIT.GR



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith