Οργή στην Τουρκία για τον αυταρχισμό του Ερντογάν
Πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό δέχεται ο Ερντογάν που έχει το μυαλό του στο όνομα της Τουρκίας.
Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, με τον Ερντογάν να συνεχίζει το παραληρηματικό «σόου» εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής αλλά και συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου, την ώρα που η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν ριψοκίνδυνες κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα «θερμό επεισόδιο».
Καθώς η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία σε ελληνικά εδάφη σε συγκεκριμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη τόσο από την Κομισιόν, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όσο και από τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που και η τουρκική οικονομία δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε αλλά και ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.
Ωστόσο, ο κίνδυνος νέας εργαλειοποίησης του προσφυγικού βρίσκεται στο επίκεντρο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή τόσο σε Έβρο όσο και στο Αιγαίο και με την Αθήνα να εξετάζει ακόμα και ακραία σενάρια, όπως η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης αλλά και ενδεχόμενη προσπάθεια της Αγκυρας να παρεμποδίσει ελληνική άσκηση στα Δωδεκάνησα.
Επομένως, δεν αποκλείεται η έξοδος ενός τουρκικού ερευνητικού σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκουν στις δικές της θαλάσσιες ζώνες αλλά και η αποστολή γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Τουρκία να αποδείξει ότι η λύση στο Κυπριακό είναι τα δύο κράτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Άλλωστε, η Τουρκία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία διάλεξε για μία ακόμη φορά το ρόλο του «επιτηδείου ουδετέρου» εξυπηρετώντας και την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τη Δύση, ενώ και για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παζαρεύει από την παράδοση αντιπάλων των Ερντογάν μέχρι -ανεπίσημα- οπλικά συστήματα.
Παράλληλα η Άγκυρα βρήκε ευκαιρία να κάνει επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, κατά των Κούρδων, αν και προσβλέπει και στην κατάληψη παραγωγικών πηγών στη Συρία. Στο πλαίσιο των προκλήσεων δεν άφησε ανενόχλητη και την Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα πλήρες φάσμα ενεργειών και δηλώσεων.
Γιατί ο Ερντογάν αλλάζει το όνομα της Τουρκίας
Η Τουρκία θα είναι πλέον γνωστή ως Türkiye στον ΟΗΕ, αφού ο Οργανισμός ενέκρινε το επίσημο αίτημα της Άγκυρας για αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως αναφέρει το ΒΒC.
Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν το επίσημο αίτημα της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στις ξένες γλώσσες σε Türkiye αντί για Turkey, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Stefan Dijarik, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε ειδοποίηση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη μετονομασία.
Ο Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει επίσημο αίτημα του ΟΗΕ για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε ξένες γλώσσες. Εξήγησε ότι η αλλαγή υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των βημάτων της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αύξηση του κύρους της χώρας στη διεθνή σκηνή».
Γιατί ήταν όμως απαραίτητη αυτή η αλλαγή; Ο Ερντογάν επιθυμούσε να ληφθεί αυτή η απόφαση εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του αντιπροσωπεύεται καλύτερα από την τουρκική ονομασία της παρά από μια λέξη που μπορεί να σημαίνει και «γαλοπούλα».
Αντιδράσεις στην Άγκυρα για τις «σουρτούκες» και τους «τρομοκράτες»
Νομικά κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι θα κινηθούν βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για γυναίκες που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
Με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ετών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «σουρτούκες» (χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε γυναίκες ελευθέρων ηθών) και «τρομοκράτες».
Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών γνωστοποίησαν πως θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου Ερντογάν. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέστησε στον Ερντογάν «να κρατάει το στόμα του κλειστό», μέσω ανάρτησης που έκανε στο Twitter.
Η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ εξέφρασε την οργή της για τη «ρητορική των διακρίσεων» από τον πρόεδρο της Τουρκίας.
«Σκεφτείτε πριν από 9 χρόνια, πως στο τζαμί Μπεζμί Αλέμ, αυτοί οι τρομοκράτες, αυτοί που τραμπούκοι με τα μπουκάλια και τα κουτιά της μπύρας είχαν λερώσει μέσα στο τέμενος. Αυτοί είναι, τέτοιοι, είναι σάπιοι, είναι σουρτούκες (σ.σ.: πόρνες)» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στη βουλή στην κοινοβουλευτική του ομάδα με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται απευθείας και να αναμεταδίδονται και στα δελτία ειδήσεων, κάτι που προκάλεσε και την παρέμβαση του ΕΣΡ.
Ακσενέρ: «Είναι λίγα τα ψωμιά σας»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του IYIP Μεράλ Ακσενέρ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ερντογάν στο Twitter.
«Κάθε άτομο του έθνους μας αξίζει τον ίδιο σεβασμό ως οι κοινοί μέτοχοι αυτής της χώρας όσον αφορά στις πεποιθήσεις, την ιδεολογία, την ταυτότητα και τις επιλογές ζωής. Αυτός ο σεβασμός και η κατανόηση είναι η ουσία του συναισθήματος που μας ενώνει και συνιστά ένα έθνος. Εσύ που έχεις ορκιστεί να διχάσεις το έθνος μας σε κάθε ζήτημα που απομένει ενώ το εξαθλιώνεις στην φτώχεια, προφανώς για να παραμείνεις στην εξουσία. Γιατί για τον κ. Ερντογάν η έδρα του είναι ένας εμπορικός χώρος όπου μπορεί να εμπορεύεται όλες τις ηθικές αξίες και τα βλέπει όλα επιτρεπτά. Οταν πρόκειται για τη δική του δύναμη, η μοίρα του έθνους και της χώρας μας είναι μόνο λεπτομέρειες. Ας παλέψουν στη λάσπη της βρώμικης πολιτικής και των δηλητηριωδών γλωσσών τους. Εμείς πεισματικά και επίμονα θα αγωνιστούμε για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη! Και όταν έρθει η ώρα της κάλπης, σίγουρα θα βάλουμε τέλος σε αυτή την τυραννία!Μην ανησυχείτε, είναι λίγα τα ψωμιά σας…».
HΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Κομισιόν «ράπισαν» την Τουρκία
Στο μεταξύ, μετά το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων ακολούθησε μια καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Άγκυρας, όπου ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Κομισιόν εξέφρασαν εμπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα, παίρνοντας τελικά θέση για τα ελληνοτουρκικά, με την ΕΕ να τονίζει ότι «οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».
Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.
«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.
«Όχι» στην πώληση νέου οπλισμού στην Τουρκία – «Απαράδεκτες» οι παραβιάσεις στο Αιγαίο
Την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».
Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρη άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Γερμανία προς Άγκυρα: Μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας
Παράλληλα, το Βερολίνο πήρε θέση όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή», εκφράζοντας πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία καταδίκασε την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά και χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας «το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με συμμάχους».
«Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.
Το Βερολίνο καταδίκασε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επισήμανε δε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.
«Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.
Μακρόν: «Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά»
Είχε προηγηθεί και το αυστηρό μήνυμα Μακρόν, ο οποίος μετά την ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας προς την Ελλάδα.
«Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σε παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και γίνεται λόγος για παράνομη στρατιωτικοποίησή τους.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
real.gr