7o Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου

epimelhthrio

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο 7ο Φόρουμ για
για τη στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου
και
στην 5η ετήσια κοινή διάσκεψη του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των
Πανεπιστήμιων Αδριατικής και Ιονίου.

Ομιλητής εκπροσωπώντας τον ελληνικό επιμελητηριακό θεσμό στο πάνελ εργασίας με
θέμα :
«Το σύστημα των Επιμελητηρίων ως Βιώσιμος Αναπτυξιακός κρίκος Αξίας στα πλαίσια
του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Μακροπεριφερειας
Αδριατικής & Ιονίου»,
ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) και της ετήσιας συνδιάσκεψης του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 16-18/05/2021 στα Τίρανα της Αλβανίας και στις όποιες συμμετείχε και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, καθιστώντας την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική στην Ε.Ε.. Η στρατηγική περιλαμβάνει 10 χώρες – 4 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και 6 υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, Σαν Μαρίνο) καλύπτοντας μια περιοχή 73 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 7ο Φόρουμ της EUSAIR και η 5η ετήσια συνδιάσκεψη του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων της Αδριατικής και του Ιονίου επικεντρώθηκαν κυρίως στα θέματα που σχετίζονται, με την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία Ανάπτυξης, με τα Ενεργειακά Δίκτυα, τον τομέα του Πολιτιστικού τουρισμού και της πολιτιστικής δημιουργικής Βιομηχανίας καθώς και της Βιώσιμης Γαλάζιας Ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους τέσσερις θεματικούς πυλώνες της EUSAIR και να μοιραστούν συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της στρατηγικής.

Και τα δυο Φόρα σηματοδοτούν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης με άλλους φορείς τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Υπουργείων, Περιφερειών και Πανεπιστημίων και πρόκειται για την πιο σημαντική συνάντηση σε Μακροπεριφερειακό επίπεδο των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής για τη δημιουργία στρατηγικής και πολιτικών στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της μπλε ανάπτυξης, των υδατοκαλλιεργειών και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και συνεργιών σε ευρωπαϊκά και μακροπεριφερειακά προγράμματα.
epime1
Στα βασικά συμπεράσματα οι στρατηγικές αλλαγές που πρόκειται να υλοποιηθούν σε Μακροοικονομικό επίπεδο στα πλαίσια επίτευξης των στόχων για Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας Ανάπτυξης, δεδομένων των όρων και των κανόνων που έχουν τεθεί μετά την Συμφωνία του Παρισιού το 2014.

Κατά την πρώτη ημέρα συζητηθήκαν θέματα σχετικά με την μετάβαση από την Γαλάζια Ανάπτυξη στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, στον αναπτυξιακό ρόλο των Ενεργειακών Δίκτυών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή σε Μακροπεριφερειακό επίπεδο και στο όραμα μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Μακροπεριφερειας Αδριατικής & Ιονίου, ως εργαλείο κλειδί κατανόησης των ανωτέρω μοντέλων και εφαρμογής τους στα Δυτικά Βαλκάνια προς όφελος των τοπικών & Περιφερειακών Οικονομιών.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τη συζήτηση για το περιβάλλον, με θέμα «Βιοποικιλότητα/Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας», δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον Βιώσιμο Αειφόρο Τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές πηγές οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Αναδείχτηκε ο ρόλος του Πολιτιστικού Τουρισμού και της πολιτιστικής δημιουργικής Βιομηχανίας στην διαμόρφωση πλάνου δράσεων στα πλαίσια τής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ανάπτυξης τής Μακροπεριφερειας Αδριατικής & Ιονίου και παρουσιάστηκαν μελέτες υλοποίησης καλών πρακτικών συνέργειας Φορέων, επιχειρηματιών του Τουρισμού και της Πολιτιστικής Βιομηχανίας και πως επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του κλάδου της επιχειρηματικότητας της Δημιουργίας καθώς και την κινητικότητα των λεγομένων τουριστών πολιτισμού και εν γένει τις τοπικές οικονομίες.

Τέλος την τρίτη ημερά το EUSAIR ολοκληρώθηκε με το Φόρουμ Οργανώσεων Νεολαίας Αδριατικής-Ιονίου και με την διοργάνωση από το Φόρουμ των Επιμελητηρίων πάνελ εργασίας με θέμα : «Το σύστημα των Επιμελητηρίων ως Βιώσιμος Αναπτυξιακός κρίκος Αξίας» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Μακροπεριφερειας Αδριατικής & Ιονίου όπου συμμετείχε ως βασικός ομιλητής εκπροσωπώντας τον ελληνικό επιμελητηριακό θεσμό και τα Ελληνικά επιμελητήρια, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή για την Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και Ιονίου δεδομένου ότι σύντομα θα έχουμε έναρξη των νέων προγραμμάτων σχετικά με τους στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης στον τομέα των οικονομιών για την περίοδο 2021-2027, και το συνέδριο αποτελεί σημείο διάχυσης γνώσης, εστίασης στρατηγικών και κυρίως ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των φορέων όλης της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith