Παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά»: Πολλαπλά εκτεθειμένη η ανεπαρκής Δημοτική Αρχή

Την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου κατέδειξε για μια ακόμη φορά με τις παρεμβάσεις της στη σημερινή διπλή διαδικασία (διπλή, παρά το γεγονός ότι η Λογοδοσία «αποδεσμεύτηκε», υποτίθεται, από τις Τακτικές συνεδριάζεις) η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά».
Υπενθυμίζουμε ότι παρά τη σαφή δέσμευση, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, ο λεγόμενος «πρότυπος» Κανονισμός δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί, με αποτέλεσμα η Τακτική συνεδρίαση να έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, όπως με σαφήνεια έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Κ. Πιστιόλας, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά στην αδράνεια, την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα της πλειοψηφίας. Αντιθέτως, θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να αναδεικνύει τα μείζονα για τον τόπο ζητήματα, όσο κι αν αυτό φέρνει σε θέση αμηχανίας τους διοικούντες.
Σε ότι αφορά το 5o θέμα της ημερήσιας διάταξης, αυτό της πρόσβασης δημότη στο Πεντάκορφο (πρόσβασης στο σπίτι του!), ο κ. Πιστιόλας με καθαρό λόγο είπε το αυτονόητο: να σταματήσουν οι παλινωδίες και οι δικαιολογίες και να αναλάβει ο Δήμος με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο να ξεπεράσει τα όποια τεχνικά ή μη προβλήματα και να γίνει το έργο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολίτες, με κινητικά προβλήματα ή όχι, που να μην έχουν τη δυνατότητα να βγουν απ’ το σπίτι τους. Η ευθύνη για την ιδιότυπο αυτό εγκλεισμό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τη Δημοτική Αρχή, η οποία επί σειρά ετών κρύβεται πίσω από διαδικασίες, έγγραφα χωρίς ουσία και πολίτες! Την ευθύνη διοίκησης την έχει η Δημοτική Αρχή, η οποία όλα αυτά τα χρόνια υπεκφεύγει….
Η όλη διαχείριση αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη τη Δημοτική Αρχή, όπως ακριβώς ισχύει και με το θέμα των «φωτογραφικών» Διακηρύξεων.
Πιο συγκεκριμένα, εξηγήσεις και διευκρινήσεις ζήτησε ο κ. Σπύρος Γρίνος επί όρων της υπ’ αριθμ. πρωτ. 20609/20-05-2025 περίληψης Διακήρυξης που αφορά το έργο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου» και της υπ’ αριθμ. πρωτ. 20527/20-05-2025 περίληψης Διακήρυξης που αφορά το έργο: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΟΘΗΚΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΡ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ».
Πρόκειται για Διακήρυξη, οι απαιτήσεις της οποίας, όπως επίσημα κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου, είναι άδικες, παράλογες και «φωτογραφικές». Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, σε επιστολή του που προ ημερών κοινοποίησε και στο γραφείο του Δημάρχου, μεταξύ άλλων τόνιζε: «Δυστυχώς φοβόμαστε ότι υποκρύπτουν κάποια σκοπιμότητα και είναι λυπηρό για ένα Δήμο που στο τιμόνι του είναι ένας μηχανικός, να αποκλείει έτσι τους συντοπίτες συναδέλφους του από τους εν λόγω διαγωνισμούς, σε εποχές και περιοχές οικονομικής ένδειας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και παρακαλούμε όπως αποσυρθούν οι παραπάνω απαιτήσεις και επαναδημοπρατηθούν τα αναφερόμενα έργα».
Με δεδομένο ότι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχει την ίδια άποψη στα περί «φωτογραφικών» απαιτήσεων, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» ζήτησε επίσης την επαναδημοπράτηση των έργων, με σύννομο τρόπο και χωρίς «περίεργους» αποκλεισμούς.
Σε ανάλογη θέση αμηχανίας βρέθηκε η Δημοτική Αρχή και με αφορμή τις συγκεκριμένες επισημάνσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που έκανε ο επικεφαλής Κ. Πιστιόλας, ο οποίος και κατέδειξε την απόλυτη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής στο να αξιοποιήσει έστω την περιουσία του ίδιου του Δήμου.
Κρίνοντας απ’ το μάλλον ανύπαρκτο αποτέλεσμα και στη βάση πραγματικών δεδομένων, ο κ. Πιστιόλας έφερε το παράδειγμα του εμβληματικού για την πόλη κτηρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, για το οποίο μάλιστα είχε δοθεί μάχη το 2012 για να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγρινίου. Το κτίριο, βεβαίως, τόσα χρόνια μετά παραμένει «φάντασμα», την ώρα που ο Δήμος πληρώνει αδρά για στέγαση υπηρεσιών.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με το παλιό νοσοκομείο, όπου, πέραν των όποιων ανέξοδων διακηρύξεων, τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει γίνει και καθώς φαίνεται ούτε πρόκειται τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που έχει συμβεί είναι η πλήρης υποβάθμιση της γύρω περιοχής.
Όσον αφορά δε τα 178 στρέμματα που είχαν άλλοτε παραχωρηθεί για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού campus, φυσικά παραμένουν και αυτά στα αζήτητα της ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου, που καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει και κανένα σχέδιο δεν έχει ούτε για την περιοχή ούτε και για το Αγρίνιο στο σύνολό του.
Σε δήλωσή του ο Κ. Πιστιόλας επισημαίνει: «Συνήθως λέμε ότι το Αγρίνιο δεν αξιοποιεί τα μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όμως, το πρόβλημα είναι ότι δεν αξιοποιεί ούτε καν τα κτίρια που διαθέτει και την περιουσία του. Δεν ξέρω πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν για να δούμε έστω τα προφανή και τα αυτονόητα…».
Σε παρόμοιο πνεύμα ήταν και η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λευτέρης Αραχωβίτηςγια τη χρήση των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων, ώστε να μην χρειάζεται αφενός να εισέρχονται «παράνομα» τα παιδιά για να παίξουν και αφετέρου, δεδομένης της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων και υποδομών άθλησης, να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί, που, ούτως ή άλλως ανήκουν στα παιδιά και στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Το μήνυμα είναι: Σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία. Στη γειτονιά…Ανοιχτά στους ίδιους τους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς. Ανοιχτά στον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης και των κοινοτήτων. Ανοιχτά ως χώροι παιχνιδιού, πολιτισμού, άθλησης, εκπαίδευσης (αλλά όχι με την έννοια της διδασκαλίας), τεχνολογίας ακόμη. Ανοιχτά ως χώροι συνάντησης και αναψυχής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα που έθεσε ο κ. Παναγιώτης Καψάλης, ο οποίος και ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ σύμφωνα με τον Ν. 4964/2022 άρθρο 87. Σημειώνουμε ότι Κοινότητες του Δήμου λαμβάνουν ανταποδοτικά το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του 1%. Εύλογα, λοιπόν, ετέθησαν τα ερωτήματα: Ισχύει, όπως αρμοδίως ανακοινώθηκε, ότι καταβλήθηκε το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ; Σε πόσα χρήματα αναλογεί; Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Σημειώνουμε ότι σε σχετικό αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν δόθηκαν απαντήσεις. Ο κ. Καψάλης ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ποσά και τα έργα στα οποία μεταφράστηκαν αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

