Η Δημοτική Παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ» υποστηρίζει το αίτημα για την ανάδειξη του αρχαίου Αγρινίου

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ « ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.
Στη σημερινή εποχή της διεθνοποιημένης οικονομίας ή κατ’ άλλους εκφερόμενη με το βάρβαρο όρο της παγκοσμιοποίησης, όπου το κυρίαρχο φαντασιακό της κοινωνίας προσπαθεί να επιβάλλει μια γενικευμένη ομοιομορφία, αυξάνεται η ανάγκη της ή ταυτοτικής αναζήτησης. Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ξανά αυτό που απώλεσαν, τη ρίζα τους, τη φυλή τους, την καταγωγή και την παράδοσή τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Αυτή η ανάγκη νομίζω εκφράζεται με την κινητοποίηση συμπολιτών μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προβολή της τοπικής μας ιστορίας και τη διατύπωση του αιτήματος για την ανάδειξη του αρχαίου Αγρινίου.
Στο κείμενο των συμπολιτών μας επισημαίνετε ότι: «…… στο ΦΕΚ 506/β/6-8-1992 αναφέρεται ρητά το “Αρχαίο Αγρίνιο” και ο αρχαιολογικός χώρος προσδιορίζεται επίσημα με συντεταγμένες, συνεπώς ελήφθη υπόψη σχετική εισήγηση τεκμηριωμένη, η οποία στηρίχτηκε στην ερμηνεία των ευρημάτων μετά τις ανασκαφές του Μηλιάδη και ποτέ δεν απορρίφτηκε με δημοσίευση επιστημονική.
Ο χώρος προσδιορίζεται επίσης στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο και η μη ανεύρεση κάποιου επιγραφικού τεκμηρίου δεν συνιστά ουσιώδη λόγο παραμέλησης, εγκατάλειψης και αποχαρακτηρισμού της συγκεκριμένης θέσης… (επιγραφικά ευρήματα δεν βρέθηκαν ούτε στις Μυκήνες, ούτε στην Τροία με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως)……»
Σήμερα ο τόπος που προσδιορίζεται ως το Αρχαίο Αγρίνιο είναι ένας τόπος που μοιάζει περισσότερο με εγκαταλελειμμένο οικόπεδο παρά με αρχαιολογικό χώροΧωρίς κατάλληλη συντήρηση, σήμανση ή φύλαξη, τα ευρήματα καταστρέφονται από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες, ενώ η φύση καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο το έδαφος που κάποτε φιλοξενούσε την ανθρώπινη δημιουργία.Η εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής κρίσης ή της έλλειψης πόρων. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της πολιτικής αδιαφορίας και της αδυναμίας να αντιληφθούμε την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το αίτημα της ομάδας των συμπολιτών μας προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να αναλάβει ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της περιοχής, διότι η τωρινή κατάσταση παραμέλησης καταντά το χώρο μη επισκέψιμο και το οποίο αίτημα η Παράταξή μας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ και θα πράξει ότι είναι δυνατό για την ικανοποίησή του έχει ως κάτωθι:
«Α) Τη διαμόρφωση του χώρου, όπως προβλέπεται σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, με καθαρισμό, κοπή της βλάστησης ανάμεσα στα ερείπια, σύσταση διαδρόμων με σημάνσεις για τα κτηριακά κατάλοιπα, ενημερωτικά σημειώματα, διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου με κιόσκι, σκαρίφημα των καταλοίπων, παγκάκια για τους επισκέπτες και γενικότερες υποδομές επίσκεψης.
Β) Να εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού που να υπάρχει στον χώρο και να δίνεται στους επισκέπτες, να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και να αποσταλεί στα σχολεία της περιοχής…».
Τέλος επισημαίνουμε ότι σήμερα διαπιστώνουμε με ενδιαφέρον την ανάδυση των Δημιουργικών Πόλεων όπου ανθεί η κοινωνική δημιουργικότητα και η καινοτομία ενώ θέτουν στο επίκεντρο της δημοτικής τους πολιτικής τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δραστηριότητες και έχει ως στόχο την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων.
Η δημιουργική πόλη ενσωματώνει τις τέχνες και τις πολιτιστικές επιχειρήσεις στη διαδικασία σχεδιασμού για την αστική ανάπτυξη. Όμως οι πόλεις πρέπει να είναι δημιουργικές σε όλες τις όψεις τους και όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα. Το ζήτημα του πολιτισμού στο Δήμο μας έχει υποβαθμιστεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να επεξεργαστούμε και να διατυπώσουμε μια πρόταση ολοκληρωμένη για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σύγχρονης δημιουργίας.
Ο πολιτισμός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ΑΞΙΑ, με ένα ιδιαίτερο ρόλο για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του Δήμου μας και ως φαινομένου απαραίτητου για την κοινωνική συνοχή.
Ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι πραγματικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία και οικονομία, η κινητήρια δύναμη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Υπ’ αυτήν την έννοια ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μόνον οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, ούτε εξαντλείται στην κατανάλωση μεταφερόμενων πολιτιστικών γεγονότων και δράσεων.
Ο πολιτισμός χρειάζεται δομές και υποδομές που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δράσης και επίσης της σύγχρονης και εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για τον πολιτισμό. Για την εφαρμογή της πρότασής μας για τον πολιτισμό ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
Α) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ και συγκεκριμένα:
1) Τμήμα διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αρχαιοτήτων.
Αναλαμβάνει όλα εκείνα τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας (υλικής και άυλης) κληρονομιάς.
2) Τμήμα σύγχρονου πολιτισμού, διασύνδεσης και εξωστρέφειας και
Β) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ για τις οποίες θα επανέλθουμε με αναλυτική πρότασή μας.
Αγρίνιο, 25/04/2025
Για τη Δημοτική Παράταξη
«ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ»
Γραφείο Τύπου

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

