Πασχαλινό ημερολόγιο 2025: Έθιμα και 4 συνταγές για τη Δευτέρα του Πάσχα

Στον Ταΰγετο, η Δευτέρα του Πάσχα ονομάζεται Δευτέρα της Συγχώρησης. Σύγκλινο, κουραμπιέδες, τυριά, τζατζίκι, κατσικάκι σούβλας και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα που έχουν απομείνει από το πασχαλινό τραπέζι, καθώς και πολλά γλυκά και ποτά, προσφέρονται μετά το νεκροταφείο, καθώς η λιτανεία της Συγχώρησης πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι. Όλοι οι ακόλουθοι της λιτανείας είναι ευπρόσδεκτοι στο τραπέζι με τα καλούδια, ενώ η λιτανεία το μεσημέρι καταλήγει στην πλατεία του χωριού, όπου γίνεται ο κύκλος της συγχώρησης με αγκαλιά και φιλί ένας προς έναν, για να γίνει η κάθαρση από τις βεντέτες του παρελθόντος. Σε χωριά όπου κατοικούν Πόντιοι, οι κάτοικοι, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, τιμούν τους νεκρούς τους. Τελούν τρισάγιο και φέρνουν φαγητό και κεράσματα στα μνήματα. Τηρούν το ταφικό έθιμο που το έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Και σε άλλες περιοχές της χώρας όμως, ορχήστρες με κλαρίνα ηχούν στα κοιμητήρια και μοιράζεται φαγητό.
4 Συνταγές για τη Δευτέρα του Πάσχα
Τρίμμα
Συνταγή—ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ
Styling, Food Styling, Φωτογραφία—ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
2 ώρες | Μέτρια εύκολο | Συνταγή για 4-6 άτομα
Υλικά
1 κιλό λάχανα (σπανάκια, λάπατα, παζιά, δηλ. σέσκουλα, ανάμεικτα)
1 κιλό αρνίσια συκωταριά με τα εντεράκια της
2 ½ φλιτζ. βούτυρο αιγοπρόβειο, φρέσκο (ή μισό-μισό με έ.π. ελαιόλαδο) + έξτρα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μυρώνια, ψιλοκομμένα
φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
την κόρα από 1 κιλό ψωμί χωριάτικο, μπαγιάτικο
αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
6-8 αυγά
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
λίγο τριμμένο κασέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε, χοντροκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεματάμε σε νερό τη συκωταριά για 15΄ και την ψιλοκόβουμε όπως στη μαγειρίτσα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το 1 φλιτζάνι βούτυρο, ρίχνουμε τη συκωταριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τα χόρτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον μάραθο, τα μυρώνια, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Κόβουμε σε κυβάκια την κόρα του ψωμιού και τα τηγανίζουμε σε 1 φλιτζάνι βούτυρο που έχει κάψει, σε μέτρια φωτιά. Όταν το μείγμα στην κατσαρόλα έχει γίνει, τα υγρά έχουν τελειώσει και αρχίζει να τσιγαρίζεται, ρίχνουμε τα τηγανισμένα ψωμάκια, ανακατεύουμε τα συκωτάκια, τα φρυγανισμένα ψωμάκια και τα λάχανα, τη φέτα και 5-6 χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα, το στρώνουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε λίγο ζωμό από τη συκωταριά, τα υπόλοιπα αυγά χτυπημένα, λίγη τριμμένη φρυγανιά, τριμμένο κασέρι και λιωμένο βούτυρο. Αν μας φαίνεται πολύ σφιχτό, τότε προσθέτουμε λίγο ζωμό από τη συκωταριά για να είναι κανονικό. Το ψήνουμε ώσπου να τραγανιστεί από πάνω και να ξεκολλάει από το ταψί, για περίπου 1 ώρα ή λιγότερο. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Το τρίμμα σερβίρεται ζεστό.
Αγκιναρόπιτα σαν της Τήνου χωρίς φύλλα
Συνταγή—ΣΩΤΉΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Styling—Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food Styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY
1 ώρα και 15΄ | Μέτρια εύκολο | Συνταγή για 6-8 άτομα
Υλικά
250 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
6 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
3 τρυφερά πράσα, ψιλοκοµµένα
2 καρότα, σε ροδέλες
14 αγκινάρες, καθαρισµένες, σε μπουκιές
2 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
1 µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
1 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
10 αυγά
500 ml γάλα φρέσκο
100 γρ. µανούρι, θρυµµατισµένο
100 γρ. φέτα, θρυµµατισµένη
200 γρ. γραβιέρα,χοντροτριµµένη
αλάτι, λευκό πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε όλο το κρεµµύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτουµε λίγο νερό, κλείνουµε µε το καπάκι και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσουν. Αφού έχουν µελώσει και έχουν εξατµιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνουµε το µείγµα σε ένα ταψί που έχουµε αλείψει µε ελαιόλαδο. Προσθέτουµε τα µυρωδικά και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε µε τα χέρια και ισιώνουµε. Σε ένα µπολ χτυπάµε τα αυγά µε το γάλα και τα τυριά ώστε να οµογενοποιηθούν. Περιχύνουµε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν οµοιόµορφα. Ψήνουµε την πίτα σε προθερµασµένο φούρνο στους 160ºC-170ºC για περίπου 35΄- 40΄, µέχρι να ροδίσει και να κάνει µια τραγανή κρούστα.
Η ίδια συνταγή γίνεται και με άγρια αγκιναράκια τουρσί, που πρώτα θα ζεματίσουμε για να φύγει η οξύτητα και η έντονη αλμύρα, αλλά και με κατεψυγμένες αγκινάρες, που επίσης θα ζεματίσουμε για 2΄-3΄.
Ομελέτα με συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
Συνταγή, Φωτογραφία—ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
30 λεπτά | Εύκολο | Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά
⅔ ποτηριού του νερού ε.π. ελαιόλαδο
1 συκωταριά βάρους
600-700 γρ.
5-6 αυγά
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τη συκωταριά, την οποία πριν έχουμε κόψει κομματάκια. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Η συκωταριά θέλει 10΄ για να τηγανιστεί. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, αφαιρούμε το μισό λάδι. Χτυπάμε τα αυγά ομελέτα μαζί με το κεφαλοτύρι και τα ρίχνουμε μέσα στη συκωταριά. Γυρίζουμε για να τηγανιστούν από τις δύο πλευρές και σερβίρουμε.
Ζυγούρι λεμονάτο με ταλιατέλες
Συνταγή—ΦΑΝΗΣ ΜΑΪΚΑΝΤΉΣ
Styling—Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food Styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY
2 ώρες και 30΄ | Εύκολο | Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά
2 κιλά ζυγούρι
6 λίτρα νερό
1 µέτριο κρεµµύδι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ταλιατέλες
½ λεµόνι, τον χυµό
½ κουτ. γλυκού κύµινο, σκόνη
2 κουτ. σούπας στακοβούτυρο
1 φρέσκια ντοµάτα
ανθό αλατιού
µαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιµάζουµε τη φωτιά µας ανάβοντας τα κάρβουνα σε ψησταριά ή και στο έδαφος µε στήριγμα πέτρες και σε µεγάλη κατσαρόλα προσθέτουµε το κρέας και το νερό. Βράζουµε και κατά διαστήµατα ξαφρίζουµε, για 10΄. Προσθέτουµε το κρεµµύδι κοµµένο στα δύο και το σκόρδο σπασµένο. Βράζουµε για 1 ώρα και 20΄. Ελέγχουµε το κρέας και συνεχίζουµε το βράσιµο αν χρειάζεται για 10΄-15΄ ακόµη. Το αφαιρούµε από την κατσαρόλα και το ξεψαχνίζουµε. Βάζουµε το κρέας ξανά στον ζωµό του και συνεχίζουµε το βράσιµο για άλλα 20΄-25΄.
Μόλις είναι έτοιµο προσθέτουµε στην κατσαρόλα τις ταλιατέλες, τον χυµό λεµονιού, το κύµινο και βράζουµε για 8΄. Προσθέτουµε το στακοβούτυρο, αλατοπιπερώνουµε και αποσύρουµε από τη φωτιά. Θέλουµε να είναι ζουµερά τα µακαρόνια µε το κρέας. Εναλλακτικά µαγειρεύουµε στο µάτι της κουζίνας µας για τον ίδιο χρόνο. Βάζουµε την ντοµάτα πάνω στα κάρβουνα και τη γυρίζουµε να ψηθεί απ’ όλες τις πλευρές. Σερβίρουµε τα µακαρόνια µε το ζυγούρι σε βαθύ πιάτο µε το ζουµί τους και κόβουµε την ντοµάτα στα τέσσερα. Βάζουµε από ένα κοµµάτι σε κάθε πιάτο. Ραντίζουµε µε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουµε µε µπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι.

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

