Δημογραφικό: 3ος Πανελλαδικά ο Δήμος Θέρμου σε μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού

Eίναι γεγονός ότι η δημογραφική οπισθοχώρηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις περισσότερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας οι δημογραφικοί δείκτες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν έχει συνειδητοποιηθεί ουσιαστικά η σοβαρότητά του, αλλά αντίθετα έχουν ευνοηθεί τάσεις που επιδείνωσαν ιδιαίτερα τους δημογραφικούς παράγοντες της χώρας.
Ο «συναγερμός» για το δημογραφικό έχει αρχίσει να «ηχεί» ασταμάτητα.
Οβολοί οι δείκτες έχουν επιδεινωθεί ενώ έχουμε χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να αλλάξει η πυραμίδα του πληθυσμού.
Η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την γήρανση του πληθυσμού. Αυτό οδηγεί και στην μείωση του εργατικού δυναμικού αλλά και στην επιβάρυνσης του ασφαλιστικού της χώρας, καθώς αυξάνονται οι συνταξιούχοι.
Ποιοι είναι οι 19 δήμοι με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού
Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, μίλησε στο MEGA για το δημογραφικό.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το δημογραφικό γιατί αλλάζει κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί όταν φτάνουμε πια στην ηπειρωτική Ελλάδα, μνα χάνουν σε έναν χρόνο το 30% του πληθυσμού τους, εδώ «χτυπάνε καμπανάκια», ερημώνουν. Και ο δήμος Αθηναίων έχει μείωση βέβαια όμως μετακινούνται στα προάστια. Θα υπάρξει όμως ραγδαία μείωση του πληθυσμού», σημείωσε.
«Οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν ότι χειροτερεύει η κατάσταση. Στην Ελλάδα από το 1940 και μετά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αστικοποίηση, μετανάστευση, είχαμε υψηλή γεννητικότητα και υπήρχε αυτή η ήπια αύξηση. Τώρα έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. ενώ πρέπει να «γεννάμε» 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, «γεννάμε» 1,3», σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.
«Ένας λόγος είναι το οικονομικό, περάσαμε από την παραδοσιακή οικογένεια, στην αστική και τώρα έχουμε μία μεταμοντέρνα οικογένεια. Αλλάζει το ίδιο το μοντέλο της οικογένειας. Η σύγχρονη οικογένειά έχει μία σύνθεση των «εγώ» και είναι έντονο το στοιχείο της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.
Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα γραφήματα και τα στοιχεία, έχουμε 50.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, «Χάνουμε μία πόλη περίπου γεννήσεις τον χρόνο. Το σκανδιναβικό μοντέλο μπορεί να αυξήσει τις γεννήσεις. Όταν βάζεις όμως οικονομικά κίνητρα, μπορεί κάτι να πετύχεις σε 2-3 χρόνια μάξιμουμ, αλλά όχι ολοκληρωτικά».
Για το μεταναστευτικό: «Για να κρατήσουμε τους πληθυσμούς είτε θα γεννήσουμε είτε θα εισάγουμε. Το τελευταίο διάστημα η εξερχόμενη μετανάστευση είναι λιγότερη από την εισερχόμενη. Έχουμε περίπου 120.000 εισερχόμενους μετανάστες συνολικά. Τα δημογραφικά μοντέλα ζητούν από την Ελλάδα να εντάξει μετανάστες εξειδικευμένους – δηλαδή για δουλειά».
megatv.com

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

