Επιστολή από την Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της λίμνης Τριχωνίδας στους αρμόδιους φορείς

trixonida

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ

1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
3. ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ
4. ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
5. ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
6. ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
7. ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
8. ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
9. Τ.Ε.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
10. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
11. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
12. ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
13. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
14. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
15. Α ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
16. Β’ ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
17. ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΘΕΡΜΟΥ “ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”
18. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
19. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

______

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,
Είναι γνωστό πια σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώνεται ένα πολύ αυξημένο επενδυτικό -επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μια υπερεκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα στο τομέα της ενέργειας που αποτελεί σήμερα ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών, πολύμετοχικών και καφαλαιουχικών εταιρειών.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.
Στο στόχαστρο και τα νερά της περιοχής μας.
Μια άλλη περιήγηση στο πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ: https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw , επιβεβαιώνει την απειλή αφού υπάρχουν προς το παρόν αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
• 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
• 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
• 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
• 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
• Επίσης μόλις πριν λίγες ημέρες, έλαβε Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 402 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 350 MW στη θέση «Σκαλούλα» Τριχωνίδας (μεταξύ Βαρειάς και Κάτω Μυρτιάς).,
• Και σε όλες τις λίμνες του Αχελώου έγκριση μελετών σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών.
Και τώρα ήρθε και η σειρά της Τριχωνίδας
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα, έργο κατηγορίας Α1 ( -Α1 ή Α2-κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ή πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!
Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA θα γίνουν τα κάτωθι τμήματα του έργου:
• Κάτω υδροληψία..
• Δύο πυλώνες.
• Χώρος διασύνδεσης.
• Τμήμα του συστήματος προσαγωγής νερού (υπόγειο).
• Είσοδοι των σηράγγων πρόσβασης (κύρια και βοηθητική) του Σταθμού Άντλησης/Παραγωγής που θα χωροθετούνται στα όρια των ΕΖΔ.( Ειδικές Ζώνες Διατήρησης)
Σημειωτέον ότι ο προβλεπόμενος αγωγός για την άντληση του νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα θα έχει διάμετρο 7,5μ και θα πρέπει να εισχωρήσει στη λίμνη μέχρι του σημείου που το βάθος θα εγγίζει τα 18μ. Επίσης θα πρέπει να γίνουν έργα εξυγίανσης (έργα εκσκαφής και αποψίλωσης του πυθμένα) και έργα πρόσβασης στον αγωγό. Συνεπώςπρόκειται για δραστική επέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης κατά τα άλλα Τριχωνίδας.
Επειδή η Τοπικές Κοινότητες, πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, με αγωνία για το μέλλον του τόπου μας, έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους απέναντι στο καταστροφικό αυτό έργο για τη βιοποικιλότητα και το υδατικό ισοζύγιο της λίμνης.
Επειδή η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
Επειδή στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFEnature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladiummariscus και Carexdavalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
Επειδή δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Επειδή δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ο Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός για την περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας.
Επειδή από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
Επειδή από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
Επειδή το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α και Β βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού.
Επειδή θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
Επειδή δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται ΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
1. Να μεριμνήσετε ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις δια των αρμοδίων οργάνων σας με τις οποίες να αποτραπεί η επικείμενη και μη αναστρέψιμη βλάβη των οικοσυστημάτων της λίμνης Τριχωνίδας από το ως άνω σχεδιαζόμενο και επίμαχο έργο.
2. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αγώνα που διεξάγουμε και τη διεύρυνση του ΜΕΤΩΠΟΥ που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να υπερασπισθούμε τη λίμνη Τριχωνίδα που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και το «Κεφάλαιο» της περιοχής μας.
Αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας

Αγρίνιο, 11/2/2025
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος
π. Δήμαρχος Θεστιέων



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith