Απελευθερώθηκαν πουλιά στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού – Μεσολογγίου
Συμμετοχή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε δράσεις της ΑΝΙΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Αιτωλικό, 03 Φεβρουαρίου 2025 – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, υποδέχτηκε στο Κέντρο Πληροφόρησής της, μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τηςGreenwayExperience.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 01 Φεβρουαρίου και οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής και να λάβουν ως ενθύμιο της επίσκεψής τους, το λεύκωμα γιατα πουλιά του Εθνικού Πάρκου και το λεύκωμα για τις Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία.
Το πρόγραμμα της εκδρομής, περιελάμβανε και την απελευθέρωση πουλιών που έχουν θεραπευτεί στην ΑΝΙΜΑ και συγκεκριμένα δύο σταχτοτσικνιάδων, μιας γερακίνας και ενός γελαδάρη. Η δράση πραγματοποιήθηκε στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού με τη συμβολή στελεχών της Μονάδας Διαχείρισης και μελών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Συλλόγου «Το Αιτωλικό», παρουσία αρκετών κατοίκων του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια πλήθος παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών και να τα φωτογραφήσουν.
Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο, 2 Φεβρουαρίου, από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους και άλλους φορείς. Είναι η μόνη Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα – τους υγροτόπους- και σηματοδοτεί την επέτειο της Σύμβασης που υιοθετήθηκε το 1971 ως διεθνής συνθήκη. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την σημασία των υγροτόπων τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο και για τον πλανήτη.