Ισραήλ: Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

sinwar arthrou map

Νεκρός είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην Γάζα.

Ο Σινουάρ, κεντρική φιγούρα της Χαμάς, θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανάρτηση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. «Κατά τη διάρκεια επιχείρησης μαχητών του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Η IDF και η Shin Bet ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να είναι ο Yahya Sinwar. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», αναφέρουν.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό μιλώντας στο protpothema.gr επιβεβαιώνουν πως κατά τις 13:00 η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ μετά από πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες της στο πεδίο εντός της Γάζας, προχώρησε σε βομβαρδισμό στη Γάζα σε σημείο στο οποίο υπήρχε συγκέντρωση μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε σε κτίριο το οποίο πριν την έναρξη του πολέμου στέγαζε το σχολικό συγκρότημα Abu Hasan.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν το παρών τουλάχιστον 12 από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των δύο οργανώσεων αλλά το Ισραήλ φαίνεται πως δεν είχε πληροφόρηση πως θα έδινε το παρώνν και ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Η λίστα με τους 12 τρομοκράτες που βρίσκονταν στο σημείο:

• Χοσάμ Μοχάμαντ Ατιγιέχ Σάλαχ
• Άχμεντ Άμπντουλ Νασρ Άουαντ Χαμντόνεχ
• Άκραμ Μαχέρ Νιμρ Ζακούλ
• Άχμαντ Αμπντουραχμάν Μαχμούντ Αμπού Αλ-Τζουμπέιν
• Μουσταφά Άλι Χαλίλ Ούντεχ
• Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Αμπντ αλ-Ραχμάν Ταμράζ
• Μοχάμεντ Μοχάμαντ Ραφάτ Χοσεΐν Ντάχερ
• Μαχμούντ Μούσα Άμπντουλ Ουαχάμπ Άταλ
• Αμπντούλ Καρίμ Χασάν Άουαντ Χαμντόνεχ
• Γιούσεφ Χόσνι Άλι Σάλεμ
• Μοχάμεντ Σάμιχ Άτουα Σιρ
• Αμπντούλ Ραχμάν Φάουζι Καμέλ

Το χτύπημα επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ο οποίος ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι επιχειρούσαν από κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε κτίριο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως σχολείο στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τον IDF, στο πρώην σχολείο Αμπού Χασάν ήταν παρόντες 12 τρομοκράτες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σε επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο στρατός τόνισε ότι λήφθηκαν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους αμάχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο αξιωματούχος, Μετχάτ Αμπάς, δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει νερό για να σβήσουν τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα».

Πανηγυρισμοί σε παραλία του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, μόλις ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η πληροφορία για τον θάνατο του Σινουάρ, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές σε παραλία του Τελ Αβίβ. Όπως φαίνεται και από σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, από τα μεγάφωνα φωνάζουν «bye bye Σινουάρ» με τους λουόμενους να φωνάζουν και να χειροκροτούν.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith