Με θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες χτύπησε τη Φλόριντα ο «Μίλτον» – Δυο νεκροί και εικόνες αποκάλυψης
Με πλημμύρες και θυελλώδεις ανέμους έπληξε τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σεντ Λούσι. 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, ζημιές προκλήθηκαν σε εκατοντάδες σπίτια, ενώ τα κύματα στα παράλια έφθασαν τα 4 μέτρα. Ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 1. Ωστόσο, παραμένει ακραία επικίνδυνος. Ο Μίλτον, είναι ο τρίτος τυφώνας που πλήττει τη Φλόριντα φέτος.
Οι πόλεις μοιάζουν με φαντάσματα, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Φλόριντα, από 5,5 εκατ. κατοίκους που αναζήτησαν ασφάλεια σε άλλες περιοχές μακριά από την εμβέλεια του καταστροφικού τυφώνα.
Επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές δύο θάνατοι εξαιτίας ανεμοστρόβιλου που ξέσπασε στις παρυφές του Μίλτον την ώρα που προσέγγιζε την κομητεία Σεντ Λούσι.
Με 144 χιλιόμετρα την ώρα έπεσε στην ξηρά στις 3:30 ώρα Ελλάδας ως τυφώνας κατηγορίας 3 με 195 χιλιόμετρα την ώρα και στη συνέχεια πήγε στην ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, όπου μένουν 3 εκατομμύρια κάτοικοι, 30.000 από τους οποίους είχαν ήδη προλάβει να πάνε στα καταφύγια. Είχε δοθεί εκκένωση εντολή εκκένωσης, δεν πρόλαβαν όμως όλοι να φύγουν με αποτέλεσμα να μπορέσουν να βρουν καταφύγια ή σε κτίρια τα οποία είναι αρκετά γερά.
Η καταιγίδα κινήθηκε προς τα νότια τις τελευταίες ώρες και προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις 3:30 ώρα Ελλάδας ως τυφώνας κατηγορίας 3 στο Σιέστα Κι κοντά στη Σαρασότα, περίπου 112 χιλιόμετρα νότια της Τάμπα. Η κατάσταση στην περιοχή της Τάμπα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το Σεντ Πίτερσμπουργκ κατέγραψε πάνω από 41 εκατοστά βροχής, με αποτέλεσμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιήσει για πλημμύρες εκεί, καθώς και σε άλλες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Φλόριντα. Στην Τάμπα μένουν 3 εκατομμύρια κάτοικοι, 30.000 από τους οποίους είχαν ήδη προλάβει να πάνε στα καταφύγια. Είχε δοθεί εκκένωση εντολή εκκένωσης, δεν πρόλαβαν όμως όλοι να φύγουν με αποτέλεσμα να μπορέσουν να βρουν καταφύγια ή σε κτίρια τα οποία είναι αρκετά γερά.
Ο Μίλτον χτύπησε και κοντά στο Ορλάντο, στο κέντρο της πολιτείας αυτής, και προχωράει για να εκτονωθεί προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τουλάχιστον σύμφωνα με τον Ρον Ντε Σαντ, κυβερνήτη της Φλόριντα, «τα χειρότερα πέρασαν».
Αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ρεύμα σπίτια και επιχειρήσεις ενώ έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές.
Λάμψεις απο τις εκρήξεις μετασχηματιστών. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Η στάθμη του νερού, σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και τα τρία μέτρα και ειδικά στα σπίτια κοντά στη θάλασσα και μένει να φανεί πώς θα είναι τα πράγματα και την επόμενη μέρα που θα ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού, όπως λένε οι ειδικοί.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε δραματική έκκληση για εκκένωση αυτών των περιοχών, λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Σε απόγνωση και οι Έλληνες που διαμένουν στην Φλόριντα. Ζουν ώρες αγωνίας μέχρι να εξασθενήσει το καιρικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Από την στάθμη της θάλασσας δεν κινδυνεύουμε είναι οι άνεμοι το πρόβλημα και οι βροχές γιατί Ρίχνει πολύ δυνατές καταιγίδες αυτή τη στιγμή αν ήσασταν εδώ να ακούσετε σχεδόν Τραντάζει το σπίτι δηλαδή είναι πάρα πολύ δυνατοί άνεμοι. Έξω γίνεται κατακλυσμός κυρίου δεν τολμώ να ανοίξω ούτε καν παράθυρο είναι πολύ άσχημη κατάσταση» λέει η Άρια Σωκράτους, μέλος ελληνικής ομογένειας Φλόριντα
Η Κατερίνα Πλουμιδάκη, δημοσιογράφος στον “Εθνικό Κήρυκα” σημειώνει: «Δεν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα αλλά μας έχουν πει τα αυτοκίνητα να βρίσκονται στον πρώτο όροφο… τα πάρκινγκ είναι ανοιχτά.. στις βεράντες να μην υπάρχουν έπιπλα.. 05.45.20 Μέσα στη νύχτα περιμένουμε να δυναμώσει.»
Έλληνες ομογενείς έχουν καταφέρει να εκκενώσουν τα σπίτια τους, φεύγοντας αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ενώ άλλοι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους περιμένοντας να περάσουν οι πιο δύσκολες ώρες.
«Εδώ στο Ορλάντο πολύ αέρας βροχή (…) τεράστιο πράγμα είμαι τόσα χρόνια εδώ και δεν το έχω νιώσει» λέει οΓιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης.
Έλληνας καπετάνιος περιγράφει τη δική του εμπειρία από το «κτήνος». «Ήμασταν αγκυροβολημένοι περιμένοντας να έρθει σειρά μας να μπούμε στο λιμάνι και μας ενημέρωσαν ότι πλησιάζει το τυφώνας Μίλτον … σηκώσαμε άγκυρα και βγήκαμε στα ανοιχτά … σε λίγες ώρες όμως η δύναμή του διπλασιάστηκε»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής όπως επισημαίνουν.
«Με την κλιματική αλλαγή αυτά τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά (…) Το νερό είναι ζεστό τόσο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια» είπε στο ΕΡΤΝews o Κώστας Συνολάκης – Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες που η Φλόριντα, μετά τον τυφώνα Ελίν, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου επικίνδυνου καιρικού φαινομένου.
ertnews.gr