Μίλτος Ζαμπάρας: Γιγάντιες ανεμογεννήτριες μετατρέπουν τον Πατραϊκό σε ενεργειακή αποικία

ζαμπαρασ1

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Χωρίς την ολοκλήρωση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων προχωράει η κυβέρνηση στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωράει στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και συγκεκριμένα για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση αιολικών πάρκων από την Πάτρα και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι το Μεσολόγγι και το Ακρωτήρι του Άραξου. Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος έως 280 μέτρα και ισχύ 15 MW. Σε μια περιοχή δηλαδή που είναι ήδη επιβαρυμένη με μεγάλο αριθμό χερσαίων ανεμογεννητριών επιλέγεται να προστεθούν και άλλες.
Αυτό που συμβαίνει στον Πατραϊκό Κόλπο δεν είναι πράσινη ανάπτυξη, είναι μια εκμετάλλευση της πράσινης ατζέντας προς όφελος λίγων και σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε την ενεργειακή δικαιοσύνη ούτε την ενεργειακή δημοκρατία. Η κυβέρνηση, αντί να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, αφήνει την κατάσταση να εκτροχιάζεται εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΝ συνεχίζει την άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ΑΠΕκαι μάλιστα ακόμα και σε απόσταση 2,3 ναυτικά μίλια από την ακτή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις 500 μέτρα από προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι εκβολές του ποταμού Εύηνου και επειδή οι ανεμογεννήτριες θα είναι σταθερής έδρασης οι τσιμεντένιες βάσεις θα μείνουν εκεί για πάντα.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – ο οποίος είναι απαραίτητος για τον καθορισμό των κατάλληλων χρήσεων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής – το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις.
Η εν λόγω καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα έργα που σχεδιάζονται ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Αντιδράσεις για τον σχεδιασμό αυτό έχουν εκφράσει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι δήμοι της περιοχής καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σε Ειδική Έκθεση διαπιστώνει ότι πολυάριθμες περιβαλλοντικές πτυχές που συνδέονται με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, ενώ το σημαντικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στη θαλάσσια ζωή δεν έχει συνεκτιμηθεί επαρκώς. Οι επιπτώσεις αυτών των φαραωνικών έργων θα είναι αδιανόητες και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για τον τουρισμό και για την αλιεία.
Παρά τις συνεχόμενες ερωτήσεις του βουλευτή προς τον Υπουργό για τους λόγους καθυστέρησης των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει όπως δεν απάντησε και στις ερωτήσεις του βουλευτή για την καθυστέρηση στους όρους σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων των 12 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνοντας των ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθεί τους μεγάλους επιχειρηματίες της ενέργειας και όχι τις ενεργειακές κοινότητες.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith