Όλγα Δασκαλή: Επιλεκτικά αντιδημοκρατικός ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

photo psifisma

Αγαπητοί συμπολίτες,
Στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου θέσαμε το εξής ψήφισμα (ακολουθεί στο τέλος του κειμένου) ενώπιον του Προεδρείου προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το σώμα. Πρόκειται για ψήφισμα που αφορά το έργο των ενεργειακών κοινοτήτων της Περιφέρειας.
Ο κ. Δήμαρχος εμφανίστηκε επιλεκτικά αντιδημοκρατικός. Αν και είχε το ψήφισμα από το πρωί στη διάθεση του, δεν δέχτηκε ούτε να διαβαστεί στο συμβούλιο, πόσο μάλλον να το θέσει σε ψηφοφορία, δείχνοντας τις προθέσεις του. Να σημειωθεί ότι δέχτηκε ψήφισμα του Π.Κατσούλη για τις ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό και της κα. Πατρινού για το Νοσοκομείο.
Για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ όμως του τόπου δεν δέχτηκε να θέσει σε ψηφοφορία το προτεινόμενο ψήφισμα!
Μάλιστα απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και δεν δέχτηκε να δεσμευτεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου για συγκεκριμένες ενέργειες ενώπιον της Υφυπουργού. Εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας του μπροστά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Ένας Δήμαρχος χωρίς καμία διάθεση διεκδίκησης ή προσωπικής άποψης.
Το προεκλογικό “ή Δήμαρχος ή τίποτα” του κ. Διαμαντοπούλου δίνει την σκυτάλη στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” σκύβοντας το κεφάλι στο κάθε Υπουργείο, με συγκεκριμένους μάλιστα συμμάχους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εκπληρώνοντας πολιτικές επιταγές.
Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου να μην έχει άποψη και να άγεται και να φέρεται από κατευθυνόμενα συμφέροντα; Τελικά ποιον εκπροσωπεί; Εμείς απλά του υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜ έχουν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή τους στην Ενεργειακή Κοινότητας Δ1 της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Ακολουθεί το ψήφισμα που καταθέσαμε προς γνώση όλων:
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ “ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην τακτική συνεδρίαση της 27ης -09-2024 μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στα εξής:

Αναγνωρίζοντας:

Την κρίσιμη σημασία του έργου των ενεργειακών κοινοτήτων για την ενεργειακή αυτονομία και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, της ΔΕΥΑΜ και των ΤΟΕΒ της περιοχής.

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Την πρόσφατη διάκριση του έργου με το βραβείο “BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUES & AWARDS 2022” για την “καλύτερη Πρωτοβουλία για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στην Αυτοδιοίκηση”.

Το γεγονός ότι η καθυστέρηση αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου αποτελεί τροχοπέδη για την τοπική ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον.

Εκφράζει:

Την αντίθεσή του στην καθυστέρηση έκδοσης των απαραίτητων αδειών, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Την ανάγκη για άμεση και ξεκάθαρη υποστήριξη του έργου από τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς και το αρμόδιο Υπουργείο.

Την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση αδειοδότησης του έργου εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ.

Αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όπως:

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος, κατά τη Γενική Συνέλευση της Ενεργειακής Κοινότητας, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ4 Ενεργειακής Κοινότητας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της άμεσης αδειοδότησης του έργου των ενεργειακών κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς το σχέδιο “Απόλλων”, το οποίο προωθεί την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των Δήμων και των ΤΟΕΒ.

Να παρουσιάσουν αυτές τις θέσεις, ενώπιον της Υφυπουργού Περιβάλλοντος ή οποιουδήποτε άλλου αρμοδίου φορέα ή εκπροσώπου παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα για την παρουσίαση του έργου “Απόλλων”.

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον Δήμο και δεν είναι πλέον ανεκτή οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση. Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί σε όλα τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση κινητοποίηση για την υλοποίηση του έργου των ενεργειακών κοινοτήτων.”

Το ψήφισμα, με απόφαση του Δημάρχου, δεν διαβάστηκε καν στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε τέθηκε κατά συνέπεια σε ψηφοφορία.

Εκ του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”
Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith