SOS Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα στα παιδιά
«Δεν μπορούμε να την περιορίσουμε».
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε μέσω των social media στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, παραθέτοντας τέσσερα συμπεράσματα μέχρι στιγμής.
Η πρόβλεψή του είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς όπως αναφέρει «τα κρούσματα θα αυξηθούν», ενώ πλέον μιλάμε για μία πολύ σπάνια επιπλοκή της νόσου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως «από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες».
Τι συμπεραίνουμε από αυτό;
1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού.
2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41
Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον. Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Yπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει τι δείγματα πρέπει να συλλέγονται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας με αυξημένες τρανσαμινάσες (AST ή ALT) σε παιδί ηλικίας των 16 ετών και κάτω, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
Τα δείγματα που θα πρέπει να φυλάσσονται από παιδιά:
-Ορός και δείγμα με EDTA
-Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα
-Δείγμα κοπράνων
-Δείγμα ούρων
«Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης, τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση. Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), στα τηλέφωνα: 210 8921008 και 210 8921078» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Tα συμπτώματα
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν:
-Ικτερο
-Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
-Κνησμό
-Αρθραλγία/μυαλγία
-Πυρετό
-Ναυτία
-Εμετό ή κοιλιακό άλγος
-Λήθαργο ή απώλεια όρεξης
-Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L
real.gr