Γαλλία: B’ γύρος εκλογών σήμερα

arthrou galia

Προοπτική ακυβερνησίας, με τον χρόνο να είναι υπέρ της Λε Πεν.

Επιμένουν στην Γαλλία οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες καμία πολιτική παράταξη δεν θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, προβλέψεις που εφόσον επαληθευτούν από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, η χώρα θα βυθιστεί σε μια επικίνδυνη ακυβερνησία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2024-07/ipsos-intentions-vote-legislatives-2024-5-juillet-2024-rapport-complet-WEB-v2.pdf, 48 ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν αναμένεται να εξασφαλίσει από 170 ως 205 έδρες, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο από 145 ως 175 έδρες και το «Μαζί» του Προέδρου Μακρόν από 118 ως 148 έδρες. Η πλειοψηφία στην γαλλική βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι 289 έδρες.

«Συνταγή ακυβερνησίας»

«Πρόκεται για «συνταγή» ακυβερνησίας η οποία θα παραλύσει θεσμικά και πολιτικά την χώρα ενώ θα πλήξει αναπόφευκτα και την γαλλική εξωτερική πολιτική καθώς και την βαρύτητα της Γαλλίας στην διεθνή σκηνή», είπε στο real.gr βετεράνος Γάλλος αναλυτής.

Τα ύδατα είναι αχαρτογράφητα καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος έχει την διακριτή δυνατότητα να διορίσει πρωθυπουργό όποιον θέλει, κάτι που προφανώς δεν θα μπορέσει να κάνει ο Μακρόν, ο οποίος στην πράξη θα πρέπει να επιλέξει ή έναν τεχνοκράτη ή κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει τελικά ο Μακρόν, ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» από την δημόσια σκηνή εδώ και μέρες, αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν τα εξής: Αν ο Μακρόν διορίσει κάποιον τεχνοκράτη, θα δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι καθαρά υπηρεσιακή, με την προοπτική να διαλυθεί πάλι η βουλή μετά από δώδεκα μήνες και να ξαναγίνουν εκλογές. Αν ο Μακρόν διορίσει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, θα δοθεί ένα μήνυμα ότι δεν σκέφτεται τη διάλυση της βουλής σε δώδεκα μήνες και ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει την θητεία του, η οποία λήγει σε τρία χρόνια, με μια πολιτική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα είναι ουσιαστικά υπηρεσιακή.

Αγνωστη επίσης παραμένει η αντίδραση των ψηφοφόρων και των στελεχών της Εθνικής Συσπείρωσης μετά τις εκλογές καθώς, ενώ θα είναι το πρώτο κόμμα, και μάλιστα με σημαντική διαφορά, δεν θα έχει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η Λε Πεν και το κόμμα της θα αναδείξουν το παράλογο του εκλογικού συστήματος και δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόενο μιας ρητορικής που δεν θα απέχει πολύ από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όταν έχασε τις εκλογές και οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν ότι «τους έκλεψαν τη νίκη»», εκτιμά ο Γάλλος αναλυτής με τον οποίο μίλησε το real.gr.

Σύμφωνα με Σύνταγμα, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει τη βουλή πριν περάσουν δώδεκα μήνες μετά τις εκλογές και στη Γαλλία εκτιμούν ότι η περίοδος μέχρι τις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν αμέσως μετά από δώδεκα μήνες είτε αργότερα, θα είναι προς όφελος της ακροδεξιάς.

Ο πολιτισμικός πόλεμος οφελεί την ακροδεξιά

Η Λε Πεν και το κόμμα της έχουν επενδύσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική πολιτισμικού πολέμου, η οποία θεωρείται ότι έχει αποδώσει τα μέγιστα στην Εθνική Συσπείρωση και ότι μπορεί να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο.

«Ο χρόνος είναι υπέρ της Λε Πεν. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει σήμερα, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και πιθανότατα στις προεδρικές θα τα καταφέρει. Οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι με παράλογες συμμαχίες της τελευταίας στιγμής, όπως αυτή σήμερα ανάμεσα στους αριστερούς και τους δεξιούς φιλελεύθερους, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την δυναμική υπέρ της άκρας δεξιάς», μας είπε ο Γάλλος αναλυτής.

«Η Λε Πεν έχει επενδύσει στα ταυτοτικά ζητήματα και τον πολιτισμικό πόλεμο και σε μια ρητορική και στρατηγική που απευθύνονται κυρίως στα συναισθήματα των πολιτών. Η πολιτική στη Γαλλία είναι πια συναισθήματα και όχι ορθολογισμός».

Αδιαφορία, φόβος και θλίψη

Το πόσο τα συναισθήματα των Γάλλων έχουν τόσο καθοριστική σημασία για τις εκλογές και τις πολιτικές δυναμικές, αποτύπωσε το Ιδρυμα ερευνών Ζαν-Ζωρές με έρευνα του που δημοσιεύθηκε πριν δυο μέρες και που καταγράφει ότι η αδιαφορία, ο φόβος και η θλίψη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην γαλλική κοινή γνώμη μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών και εν όψει του δεύτερου.

Σύμφωνα με την μελέτη του ιδρύματος https://www.jean-jaures.org/wp-content/uploads/2024/07/Chau-emotions-second-tour.pdf, το 23% των Γάλλων είναι αδιάφοροι, το 19% να φοβούνται και ένα άλλο 19% να δηλώνει θλίψη.

Το πόσο πολωμένη είναι η γαλλική κοινωνία –ακόμα και σε επίπεδο συναισθημάτων- καταδεικνύεται σαφώς καθώς ενώ μόνο 8% των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης δηλώνει αδιάφορο, 8% φοβισμένο και 5% θλιμένο, ενώ 38% των ψηφοφόρων του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι φοβισμένο, 35% θλιμένο και 9% αδιάφορο. 37% των ψηφοφόρων του Μακρόν δηλώνει φοβισμένο και 51% θλιμένο.

«Το επίπεδο της αδιαφορίας, που συχνά εκφράζεται από τους Γάλλους για τα πολιτικά θέματα, φαίνεται εδώ πάνω απ’ όλα να είναι ένα εργαλείο αποστασιοποίησης από ένα ανατρεπτικό και ανησυχητικό για πολλούς πλαίσιο», αναφέρει η μελέτη.

«Ο φόβος, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην αβυσσαλέα αβεβαιότητα των μελλοντικών καιρών. Για πολλούς, αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημαντικό σημείο καμπής- αν η Εθνική Συσπείρωση καταφέρει να έρθει στην εξουσία, όλοι γνωρίζουν το πολιτικό, οικονομικό και κυρίως συμβολικό διακύβευμα που διακυβεύεται».

«Η θλίψη είναι το τρίτο συναίσθημα που προκαλούν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ισότιμο με το φόβο. Αυτό είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τόσο πολύ ήθελε να καταπολεμήσει τα “θλιβερά πάθη” που είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στη χώρα μας».

real.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith