Ολλανδία – Τουρκία 2-1

oll goal 1 1

Με ανατροπή και γκολ των Ντε Φράι και Χάκπο, η Ολλανδία καθάρισε 2-1 την Τουρκία και επέστρεψε σε τετράδα Euro μετά από 20 χρόνια. Με Αγγλία για μια θέση στον τελικό.
Ο Ολλανδία είναι η ομάδα που συμπλήρωσε το καρέ της τετράδας του Euro 2024! Οι «οράνιε» «επέστρεψαν» από το 0-1 μέσα σε έξι λεπτά κόντρα στην Τουρκία, με τα γκολ των Στέφαν Ντε Φράι (70′) και Μερτ Μουλντούρ (αυτογκόλ 76′) να ολοκληρώνουν την ανατροπή (2-1) και να χαρίζουν στην ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια και το (ιστορικό για την Ελλάδα) Euro 2004.

Στον τέταρτο και τελευταίο προημιτελικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, οι Τούρκοι ήταν η καλύτερη ομάδα για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αυτοί που έχασαν τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες, ειδικά στο φινάλε του αγώνα, αυτοί που προηγήθηκαν στο σκορ με τον πρώην του Παναθηναϊκού, Σαμέτ Ακαϊντίν (35′), αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά. Η Ολλανδία εκμεταλλεύθηκε τις δικές τις φάσεις, είδε τον γκολκίπερ της, Μπαρτ Φερμπρούγκεν, να πραγματοποιεί τρομερές επεμβάσεις όταν χρειάστηκε και κάπως έτσι βρέθηκε ξανά σε ημιτελικό Euro μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες στις τελευταίες διοργανώσεις. Την Τετάρτη στις 22:00, στο Ντόρτμουντ, θα παίξει πλέον κόντρα στην Αγγλία για τον πρώτο της τελικό μετά το νικηφόρο για αυτή Euro 1988, ξανά τότε στα γερμανικά γήπεδα!

Αργό ξεκίνημα στο ματς, γκολ ο Ακαϊντίν

Ως προς την εικόνα και την ροή του ματς, το τέμπο στα πρώτα λεπτά ήταν κακό, με μια… γερή δόση τακτικής και από τις δύο ομάδες, χωρίς να παίζεται καλό ποδόσφαιρο συνολικά. Μόλις στο πρώτο λεπτό ο Ντεπάϊ είχε μια καλή στιγμή με ατομική ενέργεια και σουτ άουτ, όμως επόμενη πια πραγματική φάση του αγώνα ήταν το γκολ της Τουρκίας μετά από περισσότερη από μισή ώρα παιχνιδιού. Μετά το 20λεπτο πάντως η ομάδα του Μοντέλα ανέβηκε, κράτησε μπάλα, έπαιξε πολύ από τα πλάγια και έβαλε την Ολλανδία στην περιοχή της κερδίζοντας αρκετές στημένες μπάλες. Σε μια από αυτές τις φάσεις, βρήκε και το γκολ που την έβαλε μπροστά στο σκορ, στο 35ο λεπτό. Μετά από κόρνερ και σέντρα του Γκιουλέρ μετά το αρχικό διώξιμο της άμυνας, ο Σαμέτ Ακαϊντίν βρέθηκε στο σωστό σημείο για να κάνει από κοντά με δυνατή κεφαλιά το 0-1. Στο δεκάλεπτο που ακολούθησε οι Τούρκοι έλεγξαν τον ρυθμό και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι χωρίς να προβληματίζονται ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς.

Οι Τούρκοι τις ευκαιρίες, οι Ολλανδοί τα γκολ

Στην Ολλανδία ήταν η κατοχή μπάλας στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, όμως και πάλι χωρίς να καταφέρνει να φτιάχνει φάσεις. Αντίθετα, η Τουρκία ήταν η σαφέστατα πιο επικίνδυνη ομάδα. Η πρώτη φάση ήταν για τους πορτοκαλί, όταν στο 51′ ο Ντεπάι δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή για λίγο, μετά από κεφαλιά πάσα του Ντεπάι. Στο 56′ η Τουρκία είχε δοκάρι με έξοχο απευθείας φάουλ του παιχταρά Γκιουλέρ, ενώ στο 65′ ο Φερμπρούγκεν έσωσε το σουτ του Γιλντίζ κρατώντας την ομάδα του μέσα στο κόλπο. Στο 70′ ο Βέγκχορστ δεν κατάφερε να νικήσει από κοντά τον Γκιουνόκ, όμως στην εξέλιξη της φάσης, μετά το κόρνερ, ο Ντε Φράι ισοφάρισε με καρφωτή κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Ντεπάι, κάνοντας το 1-1 σε ένα κρίσιμο σημείο. Όπως συμβαίνει συνήθως ιστορικά στη μπάλα, η ομάδα που τα… χάνει, το πληρώνει κι έτσι οι Ολλανδοί βρήκαν αμέσως και το γκολ της ανατροπής.

Ήταν το 76ο λεπτό, όταν μετά από πίεση στα χαφ και κλέψιμο, ο Σίμονς έκανε την κάθετη, ο Ντούμφρις το σωστό γύρισμα από τα δεξιά και ο Μουλντούρ με αυτογκόλ έπειτα από πίεση του Χάκπο, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 2-1.

Απίθανες χαμένες ευκαιρίες στο φινάλε!

Στα λεπτά που ακολούθησαν έγιναν αρκετές αλλαγές και προς το τέλος του αγώνα πια, η Τουρκία έπαιξε φουλ επίθεση για να ισοφαρίσει. Στο 85′ χάθηκε απίθανη διπλή ευκαιρία με τον Φαν Ντάικ να σώζει πλασέ του Τσελίκ πάνω στη γραμμή και στην εξέλιξη της φάσης ο Ακτούρκογλου είδε ξανά τον Ολλανδό να κόβει οριακά σε κόρνερ. Στο 89′ κεφαλιά του Τοσούν πέρασε άουτ, στην επόμενη φάση ο Γκιουνόκ απέκρουσε σουτ του Χάκπο κρατώντας το 2-1 και στο 90′ ο Ακτούρκογλου είχε κεφαλιά άουτ. Τελευταία φάση του αγώνα, ξανά για τους Τούρκους, αυτή του 92′, όταν ο Φερμπρούγκεν έσωσε ενστικτωδώς προβολή του Καντίογλου, χαρίζοντας ουσιαστικά στην ομάδα του την πρόκριση στον ημιτελικό σε αυτό το σημείο!

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούγκεν, Ντούμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (73′ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Ράιντερς (73′ Φέερμαν), Σίμονς (67′ Ζίρκζι), Μπεργκβάιν (46′ Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι (87′ Φρίμπονγκ).
Τουρκία (Βιτσέντζο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Αϊχάν (89′ Κιλικτσόι), Ακαϊντίν (82′ Τοσούν), Μπαρντακσί, Μουλντούρ (82′ Τσελίκ), Οστσάν (77′ Γιοκουσλού), Τσαλχάνογλου, Καντίογλου, Γιλμάζ, Γιλντίζ (77′ Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ.
Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)

sdna.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith