Ημερίδα της ΠΔΕ για Τουρισμό και Καινοτομία με τη συμμετοχή της Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου
Καινοτόμες εφαρμογές για τον τουριστικό κλάδο που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Περιφέρειες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας,Φωκίων Ζαΐμηςσε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ”. Κεντρικό θέμα ήταν “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου “InnoXenia PLUS” και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου οι τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τουρισμού. Συμμετείχε η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου,επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος», ενώ στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόσο χωρικά, όσο και χρονικά καθώς και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και στη ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών.
Ο κ. Ζαΐμης ανέφερε ότι η εκδήλωση έγινε στη Δυτική Αχαΐα για ουσιαστικούς λόγους καθώς είναι ένας τόπος με προοπτικές και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προωθεί αναπτυξιακά έργα δημιουργίας ή αναβάθμισης τουριστικών υποδομών του Δήμου: «Για παράδειγμα θα ξεκινήσουν μια σειρά από έργα όπως η αξιοποίηση του λιμανιού των Αλυκών που θα αναδείξουν ευρύτερα την περιοχή και θα λύσουν χρόνια προβλήματα των κατοίκων. Στόχος της Περιφέρειας είναι να εκσυγχρονιστεί, δηλαδή, να είναι ασφαλές και λειτουργικό αλλά και να αναβαθμιστεί τουριστικά και αλιευτικά. Θέλουμε το λιμανάκι των Αλυκών να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αχαΐα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να στηριχθούν τα εξαιρετικά οινοποιία της Δυτικής Αχαΐας και να αναδείξουμε τον τοπικό μας οίνο».
Το έργο “InnoXenia PLUS” παρουσίασε ο Υπεύθυνος του έργου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας τονίζοντας: «Στόχος του έργου ΙΝΝΟΧΕΝΙΑ είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου, με τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος καινοτομίας (RIS) για τον τουρισμό στην περιοχή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος σε ένα σχήμα με εννέα εκπροσώπους από έξι χώρες της Αδριατικής».
Για τη στρατηγική ατζέντα για τον τουρισμό στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών “ΙΝΒΙΣ”,Αθανάσιος Καλογεράς παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με το πως έχει επηρεαστεί ο τουρισμός από τα διάφορα κύματα κρίσης που έχουν πλήξει την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,Σπύρος Συρμακέσης, ανέλυσε το πρόγραμμα «Tourism 4.0» εξηγώντας με παραδείγματα με ποιον τρόπο και μέσα εμπλουτίζεται η ταξιδιωτική εμπειρία με νέες τεχνολογίες.
Τέλος την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Διευθυντής ΙΝΒΙΣ – ΕΚ ΑΘΗΝΑ,Χρυσόστομος Στύλιος, o Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας,Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος, η Διευθύντρια Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας,Χαρά Αντωνίου, η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας“Ερυθρά Γαία”,Σοφία Πανίτσα, η Διευθύντρια Σπουδών του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος “Βέργη”,Κατερίνα Βέργη και ο Πρόεδρος του σωματείου των Ελλήνων Ευρεσιτεχνών Δυτικής Ελλάδας,Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος.
Το έργο INNOXENIA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG ADRION 2014-2020 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας.