Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τι ειπώθηκε από Ξανθό, Μωραΐτη, Φάμελλο, Μπίστη

synedrio shyriza

Για φάση ακραίας φτωχοποίησης των πολιτών και μη αναστρέψιμης φθοράς της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνηθισμένο συστημικό κόμμα εναλλαγής, καθώς έχει ανοίξει πόλεμο με τα μεγάλα συμφέροντα.

Του Φοίβου Κλαυδιανού
Παράλληλα, άφησε πολλαπλές αιχμές προς τον Παύλο Πολάκη (χωρίς να τον κατονομάσει) για την κριτική του ότι η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία δεν ήταν αρκετά αιχμηρή. Όπως, τόνισε, δεν πρόκειται για μια υπόθεση προσωπική του ίδιου (είναι Τομεάρχης Υγείας του κόμματος), αλλά για συλλογική γραμμή που πάρθηκε σε επίπεδο τμήματος, συμβούλων του Think Tank του Αλέξη Τσίπρα, Πολιτικού Συμβουλίου και Πολιτικού Κέντρου. Μάλιστα, είπε ότι, όποιος επιμένει να θέτει θέμα γραμμής, βάλει ανοιχτά ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις και τον πρόεδρο, ο οποίος “πήρε το ζήτημα πάνω του και γύρισε όλη τη χώρα”. Επιπλέον, σημείωσε ότι με αυτό το παράδειγμα αποδεικνύεται πόσο προσχηματική είναι πολλές φορές η αντιπαράθεση προεδρικών και αντιπροεδρικών και η θεωρία του 3% και 33%, τονίζοντας τη σημασία να σταματήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούνται εσωτερικοί εχθροί. Ανέφερε, δε, ότι πρέπει να δοθεί μάχη ενάντια σε όσους προσχωρούν με όρους παραγοντισμού και προσωπικής ατζέντας.

Τέλος, τόνισε ότι είναι περήφανος για τη συλλογική μάχη που έδωσαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη να ανατάξουν το σύστημα Υγείας την περίοδο 2015-2019, η ευρύτατη αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία και όσα θα κάνει τη δεύτερη φορά που θα βρεθεί στην κυβέρνηση.

Θ. Μωραΐτης: Σημαντική η αναφορά στο 81, αλλά απόρριψη της θεωρίας του 3% και 33%

Ως κατάθεση ψυχής, χαρακτήρισε την ένταξη των μέλων της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ τόνισε τη σημασία του 81 στις αναφορές για τις ρίζες ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επισήμανε ακόμη ότι προϋπόθεση για να μπορούν να εφαρμοστούν οι 5 τομείς δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη (για ακρίβεια, εργαζόμενους, μικρομεσαίους και κοινωνικό κράτος) αποτελεί η τελευταία δέσμευση (η 6η) για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Τόνισε επίσης ότι στηρίζει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ, υπερθεματίζοντας για ένα κόμμα ανοιχτό. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ τη διχαστική θεωρία του 3% και του 33%, ενώ αντιθέτως υπογράμμισε ότι όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσουν τη μάχη έξω στην κοινωνία.

Σ. Φάμελλος: Κοινωνική συμφωνία με την πλειοψηφία των πολιτών

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τονίζοντας πως εδώ και δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί το καρτέλ της ενέργειας, έχει αφήσει απροστάτευτα νοικοκυριά επιχειρήσεις και αδυνατίζει τα εργαλεία της πολιτείας.

Προκειμένου να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία, τόνισε ότι χρειάζεται να βγει πρώτος και ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι το κόμμα να θυμηθεί τη μάχη των ιδεών και του Πολιτισμού.

Σχετικά με τις οργανωτικές αλλαγές που έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και μια νέα κοινωνικά συμφωνία με την πλειοψηφία των πολιτών, επομένως ένα κόμμα ανοιχτό που να μπορεί να ακούει την κοινωνία.

Ν. Μπίστης: Κόμμα πολλαπλών ιδεολογικών ταυτοτήτων

Διαβεβαίωση στον προβληματισμό των Ευκλειδη Τσακαλώτου και Νίκου Βούτση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την ψυχή του κυνηγώντας την εξουσία, αλλά, το αντίθετο, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την εξουσία κυνηγώντας την ψυχή του, εξέφρασε ο Νίκος Μπίστης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μην είναι κόμμα μονολιθικό και σκληρό σαν πέτρα αλλά ανοιχτό σαν σφουγγάρι και με πολλαπλές ταυτότητες. Μάλιστα, επικρότησε την αναφορά για το 81 που υπάρχει το προοίμιο του νέου καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μουσαφίρηδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε επιπλέον να προστατευθεί το κόμμα τόσο από τον αριστερό λαϊκισμό αλλά και από τον αριστερό ελιτισμό.

real.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith