Ευρωαπάτη – μαμούθ: Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονταν Porsche, Lamborghini, Rolex και κρυπτονομίσματα

resilient crime arthrou

Πάνω από 20 υπόπτους συνέλαβαν οι αρχές στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το ύψος της απάτης εκτιμάται ότι φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Politico.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι όμως πόσα και ποια περιουσιακά στοιχεία δέσμευσαν οι αστυνομίες. Από διαμερίσματα και βίλες μέχρι σε ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα. Και από τα κρυπτονομίσματα στα πολυτελή αυτοκίνητα: μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Στην επιχείρηση, κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ (EPPO), έλαβαν μέρος 150 αξιωματικοί από μονάδες της αστυνομίας απάτης και της οικονομικής αστυνομίας. Οκτώ από τους υπόπτους συνελήφθησαν ενώ άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πλαστά έγγραφα με τεχνητή νοημοσύνη

Η αστυνομία ανέφερε ότι η απάτη στήθηκε από «επαγγελματίες» στην υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Με τις ενέργειές τους εξασφάλισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Οι αρχές χαρτογράφησαν ύποπτες συναλλαγές και εντόπισαν, όπως ανέφερε η ιταλική οικονομική αστυνομία, «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιούνταν μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία».

Η σπείρα χρησιμοποιούσε προηγμένες τεχνολογίες, απλώνοντας τα πλοκάμια της σε πολλές χώρες. Είχαν στη διάθεσή τους διακομιστές στο cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα ενώ έκαναν χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή πλαστών εγγράφων.

Οργανωμένο έγκλημα

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα συνδικάτα του εγκλήματος και τις αρχές, γράφει το Politico, καθώς τα πρώτα γίνονται όλο και πιο επιδέξια στην απόσπαση κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη.

Εξάλλου το οργανωμένο έγκλημα έχει αφήσει πλέον στην άκρη τις «κλασικές» πηγές εισοδήματος, όπως για παράδειγμα τη ληστεία και τους εκβιασμούς, στρέφοντας την προσοχή του στις επιδοτήσεις της ΕΕ, μια προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Το επιβεβαιώνει και το EPPO που ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι ο αριθμός των ερευνών για απάτες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023.

Χαρακτηριστικά, το 2023 ξεκίνησαν σε όλη την ΕΕ περισσότερες από 200 έρευνες για απάτες που αφορούσαν το Ταμείο, ενώ το 2022 είχαν ξεκινήσει μόλις 15 έρευνες.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς θα λάβει 191,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται και υπό ιδιαίτερη παρακολούθηση από τους εισαγγελείς, με 179 εκκρεμείς έρευνες σχετικά με τη χρήση των μετρητών.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith