Η Ολυμπία Βικάτου αποχαιρετά τον Παναγιώτη Κοντό
Με αισθήματα βαθειάς θλίψης και συγκίνησης πληροφορήθηκα το θάνατο του αγαπητού δασκάλου των γραμμάτων και του πολιτισμού Παναγιώτη Κοντού. Του ακούραστου υπηρέτη της εκπαίδευσης χιλιάδων φοιτητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο υπηρέτησε επί 40 χρόνια από διάφορες νευραλγικές θέσεις, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, μέλος της Συγκλήτου και Γενικός Γραμματέας, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και τη θέρμη του για την ελληνική γλώσσα.
Όλα αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για το πάθος του για τη διδασκαλία της γλώσσας μας και για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του, αποφεύγοντας τις τυμπανοκρουσίες και κάθε προσπάθεια αυτοπροβολής και ικανοποίησης του ατομικού συμφέροντος.
Παράλληλα, ούτε μία στιγμή δεν λησμόνησε την αγαπημένη του πατρίδα, τη Γουριά και το ηρωικό Μεσολόγγι. Και όταν το 2004 συστάθηκε η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Παναγιώτης Κοντός ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές για την ίδρυσή της στον τόπο εκείνο που γέννησε τους αιτωλικούς μύθους και στα νεότερα χρόνια έγινε το σύμβολο της ελευθερίας.
Η προσφορά του στα θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας έχει αναγνωριστεί από όλους. Ακούραστος συνεργάτης της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων από την πρώτη ημέρα ιδρύσεώς της, συνέβαλε παντί τρόπω στην έρευνα, προστασία, ανάδειξη και προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του αγαπημένου του τόπου. Ήταν δίπλα σε κάθε ανασκαφική προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (συστηματικές ανασκαφές Οινιαδών και Παλαιομάνινας), αλλά και στη συντήρηση και προστασία βυζαντινών μνημείων (Ταξιάρχες Γουριάς).
Ως Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τον Δεκέμβριο του 2013.
Με την εμπειρία του εκδότη – διευθυντή της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιοδικής έκδοσης ΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΑ, ουσιαστική υπήρξε η αρωγή του στην έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, αλλά και στην παρουσίαση του τόμου από τη θέση του συντονιστή παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Δρ. Λίνας Μενδώνη.
Η πλούσια και πολυδιάστατη προσφορά του μεγάλη, τα λόγια λίγα για να σφραγίσουν μέσα σε λίγες γραμμές το ήθος, το έργο και την προσφορά στην πατρίδα μας του Παναγιώτη Κοντού. Είθε η πολυσχιδής δράση και οι αξίες που πρέσβευε να αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές.
Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον άνθρωπο που με τίμησε με τη φιλία του, τη συνεργασία του στη συνδιοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αθήνα, τη συχνή επικοινωνία, την καλλιέργεια και την έμφυτη ευγένειά του, την απεριόριστη αγάπη για τον τόπο του, και την τελευταία μας συνάντηση σε μία μεγάλη μέρα χαράς, στα εγκαίνια του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου. Του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του.
Ως Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθειά μου λύπη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, Επίτιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού και τον γιο τους Ιωάννη και να αποχαιρετήσω με οδύνη έναν αγαπημένο φίλο. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
Δρ Ολυμπία Βικάτου