Η Κυριακή της Τυρινής στο Αγρίνιο
Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Βασίλειος Αγγελάκης, ο π. Χριστοφόρος Μουτάφης, ο π. Αναστάσιος Αυγέρης και οι διάκονοι π. Δημήτριος Λαγούδης και π. Ιάκωβος Τρομπούκης. Τα ιερά Αναλόγια διηκόνησαν εξαιρετικά ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Κωνσταντίνος Λανάρας και ο Λαμπαδάριος κ. Γεώργιος Πολίτης.
Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι «η Κυριακή της Τυρινής αποτελεί ημέρα σταθμό στον δρόμο της προετοιμασίας μας για τη συνάντηση με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας. Πρόκειται για μία μέρα αποχαιρετισμού αλλά και υποδοχής, τέλους και αρχής. Αφήνουμε πίσω το Τριώδιο και την περίοδο των Απόκρεω, κατά την οποία η Εκκλησία μάς καλούσε διαρκώς να γίνουμε άνθρωποι της ουσιαστικής πίστης και όχι της θεωρίας και των τύπων».
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «το σημερινό Ευαγγέλιο μιλά βέβαια για τη νηστεία, και μάλιστα μάς προτρέπει να την ακολουθήσουμε μυστικά, διακριτικά, χωρίς να επιζητούμε τον ανθρώπινο έπαινο. Στην αρχή όμως της Ευαγγελικής περικοπής, αυτό που αναδεικνύεται ως ο μέγιστος σκοπός του πνευματικού αγώνα είναι η συγγνώμη προς τον αδελφό μας.
Τί μας δίδαξε το Τριώδιο; Πως, αυτό που κατεξοχήν μας χωρίζει από τον Θεό, είναι η σκληρότητα προς τον αδελφό μας και η άρνησή μας να σκύψουμε στις ανάγκες του και να επουλώσουμε τα τραύματά του. Με τί ξεκινάει η σημερινή ευαγγελική περικοπή; Με την απόλυτη διαβεβαίωση, εκ μέρους του Θεού, πως η σχέση μαζί Του περνά μέσα από την συγγνώμη προς τον αδελφό μας».
Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ανέφερε: «δεν πρέπει αδελφοί μου να ξεχνούμε πως η συγχώρεση δεν είναι απλώς μία συναισθηματική κατάσταση. Η συγχώρεση αποτελεί μίμηση της αγάπης του Θεού, ακόμα και προς εκείνους που Τον ανέβασαν στον Σταυρό. Η συγχώρεση που καλούμεθα να επιδείξουμε προς τον συνάνθρωπό μας δεν αποτελεί υπακοή σε μία εντολή, αλλά μεταμόρφωση της ύπαρξής μας, εγκατάσταση του ίδιου του Χριστού στο κέντρο της καρδιάς μας, ένωση με τη δική Του αγάπη και τη δική του φιλευσπλαχνία».
Καταλήγοντας τόνισε «η Σαρακοστή, στην οποία εισερχόμεθα από αύριο, έχει ως μοναδικό σκοπό να μάς απαλλάξει από το σκότος των παθών και του εγωισμού μας και να μάς κάνει ξανά πολίτες της βασιλείας του Θεού. Ο πνευματικός αγώνας των ημερών που ακολουθεί δεν έχει σκοπό απλώς την υπακοή μας σε εντολές αλλά την αναγέννησή μας. Για το εάν και κατά πόσον έχουμε προσεγγίσει το βάθος και την ουσία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ακολουθεί, θα μας πληροφορήσει η ίδια μας η καρδιά. Όσο αυτή παραμένει κλειστή και ανελεήμων προς τον συνάνθρωπο, οφείλουμε με συντριβή και μετάνοια να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αμαρτίες ενώπιον του Θεού και να Του ζητήσουμε να μας κάνει μετόχους της φιλανθρωπίας Του. Εάν, όμως, αξιωθούμε να δούμε την καρδιά μας να αποκτά, σταδιακά, επιείκεια και σπλάχνα οικτιρμών, ας ευγνωμονήσουμε τον Θεό και ας του ζητήσουμε ακόμα πλουσιότερη τη χάρη Του, ώστε, όλη μας η ύπαρξη, κεκαθαρμένη και αναγεννημένη από την θεία αγάπη και φιλανθρωπία, να γίνει αυτόπτης μάρτυρας του υπέρλαμπρου φωτός του καινού μνημείου».
Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός παρουσίασε στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βασίλειο Αγγελάκη. Αναφέρθηκε στα χαρίσματα του π. Βασιλείου και στην εκκλησιαστική εμπειρία που αποκόμισε ως λαϊκός από την συμμετοχή του στο κατηχητικό και νεανικό έργο της τοπικής μας Εκκλησία και ως κληρικός, πλησίον του μακαριστού Γέροντός του, Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Νέα Υόρκη, όπου υπηρέτησε.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι η Ενορία της Αγίας Βαρβάρας είναι μία από τις πλέον δυναμικές, ακμάζουσες και αναπτυσσόμενες Ενορίες του Αγρινίου και κάλεσε τον π. Βασίλειο να εργασθεί με θυσιαστικό πνεύμα και αυταπάρνηση για την συνέχιση των έργων εξωραϊσμού και ανακαινίσεως του Ιερού Ναού, κυρίως όμως και προ πάντων για την πνευματική αναγέννηση της Ενορίας, ως υπεύθυνος στον τομέα της νεότητος και στον τομέα της φιλανθρωπικής διακονίας. Για τον λόγο αυτό, τον προχείρισε Πνευματικό, καλώντας τον να υποδέχεται με σύνεση, με διάκριση και αγάπη τους ανθρώπους που θα εμπιστευτούν την πνευματική τους ζωή κάτω από το πετραχήλι του.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον συνταξιούχο εφημέριο του Ναού, τον π. Χριστοφόρο Μουτάφη, στον οποίο απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, ευχαριστώντας τον για την μέχρι σήμερα διακονία και προσφορά του.
Τέλος αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στον νέο Πρωτοψάλτη της Ενορίας, τον κ. Κωνσταντίνο Λανάρα και του ευχήθηκε να προσφέρει τα πολλά τάλαντα με τα οποία τον έχει προικίσει ο Θεός στη διακονία του Ιερού Αναλογίου.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/qUz81zqXyJQ1xUXLA