Σοβαρές παρενέργειες υγείας από τεχνητά γλυκαντικά

woman hand throwing saccharin pills on coffee cup

Σε αρκετά προϊόντα, όπως γιαούρτι, ψωμί, αναψυκτικά και χιλιάδες άλλα ευρέως καταναλωτικά προϊόντα, η γλυκύτητα δεν προέρχεται πάντα από ζάχαρη, καθώς μερικές φορές περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Χρόνια έρευνας έχουν οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο υγιεινό είναι να καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά. Για παράδειγμα, έχουν από καιρό συσχετιστεί με αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, συνδέει την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με 9% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (βλάβη της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων). Η κατανάλωση αυτών των χημικών συσχετίζεται επίσης με 18% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την μελέτη, ειδικοί από το πανεπιστήμιο Paris Nord της Σορβόννης αξιολόγησαν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών από περίπου 103.000 Γάλλους συμμετέχοντες.

Η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη και η σουκραλόζη ήταν τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά:

Η ασπαρτάμη συνδέθηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού,

Η ακεσουλφάμη και η σουκραλόζη συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Πολλές μελέτες τα έχουν συνδέσει με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ορισμένοι ειδικοί τα έχουν ταξινομήσει ως χημικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν το λίπος και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό και τις μεταβολικές λειτουργίες.

Άλλη έρευνα λέει ότι μεταξύ 2009 και 2012, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών κάθε ηλικίας και το 44% των ενηλίκων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς (4 στα 5 παιδιά και περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες) λένε ότι καταναλώνουν γλυκαντικά καθημερινά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ζήτησε περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Σημείωσε επίσης την πιθανή σχέση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αύξησης βάρους, αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση, τον διαβήτη και άλλα θέματα υγείας.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βρεθούν σε περισσότερα από 23.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων άλλων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων όπως το γιαούρτι, καθώς και τρόφιμα που περιέχουν επίσης ζάχαρη και δεν θα περιμένατε ότι περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Ακόμη και οδοντιατρικά προϊόντα, στοματικά διαλύματα και κραγιόν περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες!

Οι Γάλλοι συμμετέχοντες στην μελέτη που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών έχουν ορισμένα κοινά σημεία. Έτειναν να είναι:

νεότερης ηλικίας
καπνιστές
με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος
λιγότερο δραστήριοι σωματικά
κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες και φρούτα και λαχανικά και περισσότερο νάτριο (αλάτι), κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά “χωρίς ζάχαρη”.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, λένε, καθιστά την μείωση της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών μια βιώσιμη επιλογή για άτομα που θέλουν να προσπαθήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων υγείας.

Πηγή: newsit.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith