Δράσεις ενδυνάμωσης κοριτσιών στο 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου με την συνεργασία μαθητριών και εκπαιδευτικών
Η 11η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Αφορμή ήταν οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα περιοχές του πλανήτη.
Τα κορίτσια σύμφωνα με τον ΟΗΕ αξίζουν παγκοσμίως καλύτερα: καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη επιβίωση, προστασία από τον πρώιμο γάμο και τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, ένα πιο δίκαιο μέλλον.
Στην Ελλάδα η ομάδα των κοριτσιών Ρομά ανήκει σε μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών παραγόντων, όπως η ακραία φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, ελλείψεις στον τομέα της υγείας, οι πρώιμοι γάμοι, οι ανισότητες των φύλων, οι ρατσιστικές συμπεριφορές, η έλλειψη επαρκών υποστηρικτικών δομών.
Στο παραπάνω πλαίσιο το πρόγραμμα «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών , συμμετείχε σε δράσεις ενδυνάμωσης κοριτσιών που οργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά». Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με φορείς και σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον τίτλο «Τα κορίτσια μιλούν».
Στο Αγρίνιο οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου με την συνεργασία μαθητριών και εκπαιδευτικών.
Οι δράσεις είχαν στόχο την ενημέρωση των κοριτσιών σχετικά με τα δικαιώματα τους, την αλληλεπίδραση και ενδυνάμωση των σχέσεων κοριτσιών ευάλωτων (και μη) κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, μέσω της ανταλλαγής απόψεων και της συνεργασίας. Επίσης η έκφραση και ανάδειξη των συναισθημάτων τους ως κορίτσια, η έκφραση των ονείρων τους για το μέλλον και πώς μπορούν να ευοδωθούν μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και η ανάδειξη των δεξιοτήτων τους.
Τα κορίτσια συμμετείχαν με ενθουσιασμό και μοιράστηκαν κοινά όνειρα και σκέψεις για το μέλλον τους, αλλά και εμπειρίες που ανέδειξαν τις διακρίσεις που έχουν βιώσει λόγω του φύλου τους. Κοινή επιθυμία μαθητριών αλλά και εκπαιδευτικών να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη συζητήσεων και την ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, με κωδ. ΟΠΣ 5049099.