Υδραυλικοί, κουρείς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν έσοδα… ψίχουλα στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών
Τρόπους για να περιορίσουν το…«προνόμιο» των ελευθέρων επαγγελματιών να «αυξομειώνουν» τα κέρδη τους, ώστε να μην φορολογούνται «κατά το δοκούν », αλλά και να μην καθίστανται μαζικά δικαιούχοι κοινωνικών παροχών ή βοηθημάτων που προορίζονται για τους πραγματικά πτωχούς (τέκνων, βρεφονηπιακοί, έκτακτα επιδόματα «pass» κλπ), αναζητούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ).
Στόχος είναι, είτε με ελέγχους ή κίνητρα για αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, είτε μέσω αναμόρφωσης των κριτηρίων για παροχή επιδομάτων, να αναγκαστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες «υψηλού ρίσκου» να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η αρχή ήδη έγινε για το νέο Επίδομα Θέρμανσης που θα δοθεί φέτος: Από το υπουργείο Οικονομικών ετέθη για πρώτη φορά και πρόσθετο κριτήριο τζίρου, με όριο έως 80.000 ευρώ ετησίως, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο λόγος είναι ότι -κατά μέσον όρο- οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά κέρδη χαμηλότερα από τον βασικό μισθό των 780 ευρώ που δίνουν στους υπαλλήλους τους, ή ακόμα και από αυτό ακόμα το… ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200-420 ευρώ το μήνα!
Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν κάθε χρόνο εισοδήματα (κέρδη) για τα οποία, αν τα έβγαζαν σαν μισθωτοί ή συνταξιούχοι, θα έμεναν πλήρως αφορολόγητοι.
Σε σύγκριση με τους μισθοσυντήρητους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πέρυσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί στη χώρα μας δήλωσαν πως είχαν ετήσια κέρδη 8.793 ευρώ, που αντιστοιχεί σε όσα παίρνει ένας μισθωτός των 628 ευρώ το μήνα (σε 14 καταβολές), οι υδραυλικοί 7.617 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχούν σε μισθωτό που ζει με 544 ευρώ το μήνα, ενώ οι κουρείς δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 2.803 ευρώ που αντιστοιχεί σε… μισθό ύψους 200 ευρώ το μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ θα αποκλείονται αυτομάτως από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Μια επιπλέον διαφοροποίηση, τόσο στα κοινωνικά επιδόματα όσο και στο καθεστώς φορολόγησής τους, είναι ότι ενώ οι μισθοσυντήρητοι δηλώνουν κάθε χρόνο «πόσα βγάζουν», οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν «πόσα τους μένουν», καθαρά, και αφού αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που κάνουν -με βάση και την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούν.
Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στόχο από τις αρχές 2024 ή και τα τέλη του 2023 ενδεχομένως, να παρουσιάσουν ένα νέο καθεστώς φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση, ώστε να περιορίσουν την «ψαλίδα» που τους χωρίζει με όσους δηλώνουν έναν «ξερό» μισθό ή τη σύνταξή τους και μόνον.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, το βασικό «εργαλείο» για την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων των επαγγελματιών θα είναι το myData και η επέκταση των πληρωμών με κάρτες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εξετάζονται και άλλα μέτρα ή κίνητρα, ώστε τα δηλωθέντα κέρδη να είναι ανάλογα και με τους τζίρους που δηλώνουν πως είχαν. Για παράδειγμα, μετά τη μείωση του συντελεστή φόρου από 22% σε 9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο τραπέζι μπαίνουν και άλλα μέτρα ή προτάσεις, όπως η ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος (που από το 2025 μειώνεται κατά 20%) ή και σύνδεσή της με το ύψος των εισοδημάτων που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν στο εξής.
newmoney.gr